Hófehérke recept

Hozzávalók:
2 db 22×32 cm-es tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1/2 cs szalalkálé
- 2 ek kristálycukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl tej
- csipet só
Citromos krém hozzávalói:
- 4 dl tej
- 5 púpos ek liszt
- 2 cs vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- itromlé (ízlés szerint)
Elkészítése:
Egy tálba tegyük bele a lisztet, keverjünk hozzá egy csipet sót, és a szalalkálét, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot is.
Ezután adjuk hozzá a tojást, a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha kissé ragadna, akkor még egy pici lisztet gyúrjunk hozzá)
Az összegyúrt tésztát ezután osszuk el két egyforma részre, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd villával több helyen böködjük meg, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. (én mindegyiket külön papíron nyújtom ki, így ameddig az egyik sül, a másikat előtudom készíteni)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, 6-8 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre.
A sütőajtó kinyitásakor vigyázni kell, mert a szalalkálétól igen erős, csípős meleg jön ki a sütőből!!! Tehát semmi szín alatt, ne hajoljunk közel, és ne szívjuk be ezt a levegőt. A szalalkálé íze viszont nem fog érződni a tésztán.
A sütőből kivéve, sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapokat, majd hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
Először a főzött masszát kell elkészíteni, mert mielőtt a krémbe kevernénk teljesen ki kell hűteni.
A lisztet keverjük simára, csomómentesre, a tej felével, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a maradék tejet is.
Ezután tegyük fel a tűzre, majd állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki teljesen mielőtt a vajas krémhez kevernénk.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a puha vajat, a citromlevet, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt, főzött masszát, majd szintén keverjük jó habosra, simára. (keverés közben kóstoljuk meg a krémet, és ha szükséges adjunk hozzá még citromlevet.
Az egyik tésztalapra egyenletesen kenjük rá a citromos krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel óvatosan nyomjuk le.
Ezután a süteményt hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok kellően felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »