Hófehérke recept

Hozzávalók:
2 db 22×32 cm-es tésztához:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1/2 cs szalalkálé
- 2 ek kristálycukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl tej
- csipet só
Citromos krém hozzávalói:
- 4 dl tej
- 5 púpos ek liszt
- 2 cs vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- itromlé (ízlés szerint)
Elkészítése:
Egy tálba tegyük bele a lisztet, keverjünk hozzá egy csipet sót, és a szalalkálét, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot is.
Ezután adjuk hozzá a tojást, a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha kissé ragadna, akkor még egy pici lisztet gyúrjunk hozzá)
Az összegyúrt tésztát ezután osszuk el két egyforma részre, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd villával több helyen böködjük meg, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. (én mindegyiket külön papíron nyújtom ki, így ameddig az egyik sül, a másikat előtudom készíteni)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, 6-8 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre.
A sütőajtó kinyitásakor vigyázni kell, mert a szalalkálétól igen erős, csípős meleg jön ki a sütőből!!! Tehát semmi szín alatt, ne hajoljunk közel, és ne szívjuk be ezt a levegőt. A szalalkálé íze viszont nem fog érződni a tésztán.
A sütőből kivéve, sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapokat, majd hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
Először a főzött masszát kell elkészíteni, mert mielőtt a krémbe kevernénk teljesen ki kell hűteni.
A lisztet keverjük simára, csomómentesre, a tej felével, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a maradék tejet is.
Ezután tegyük fel a tűzre, majd állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki teljesen mielőtt a vajas krémhez kevernénk.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a puha vajat, a citromlevet, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt, főzött masszát, majd szintén keverjük jó habosra, simára. (keverés közben kóstoljuk meg a krémet, és ha szükséges adjunk hozzá még citromlevet.
Az egyik tésztalapra egyenletesen kenjük rá a citromos krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel óvatosan nyomjuk le.
Ezután a süteményt hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok kellően felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »