Habos mákos-szilvás szelet recept
Hozzávalók egy 22*22 cm-es formához:
Tészta:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek cukor
- 2 ek víz
- 4-4 dkg darált mák és dió
- csipet só
- 1 tk sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
Szilvás töltelék:
- 80 dkg szilva
- kb 3-4 ek cukor (a szilva édességétől függően)
- 1 kk őrölt fahéj
- 25 g vaníliás pudingpor
- 1 dkg zselatinpor
- 50 ml víz
Mákhab:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- pár csepp citromlé
- 2 ek porcukor
- 3 dkg darált mák
Tetejére:
- 2 dl habtejszín
- őrölt dió
Elkészítése:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsi aljába sütőpapírt teszünk.
A szilvát kimagozzuk, kevés vizet aláöntve egy lábasba felesszük főni a cukorral és a fahéjjal együtt. Amikor már a szilva elég puha, botmixerrel pürésítjük és simára keverjük benne a pudingport, majd hozzkeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint.
A tojássárgáját a cukorral és a vízzel kihabosítjuk, majd hozzáforgatjuk a citromhéjjal elkevert sütőporos, diós mákot (a massza elég sűrű lesz) és a tepsibe simítjuk, majd kb 13 percig sütjük.
Amikor már a tészta elég szilárd, rásimítjuk a szilvás tölteléket és további 8 percig sütjük.
A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, a citromlével, majd amikor már félig felverődött több részletben hozzászórjuk a porcukorral elkevert mákot.
A masszát a szilvás rétegre simítjuk és további 15 percig sütjük.
Ha a sütemény megsült, hagyjuk teljesen kihűlni és pár órára hűtőbe tesszük. A tejszínből habot verünk és rásimítjuk a mákos habra.
A tetejét darált dióval megszórjuk és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.