Habos mákos-szilvás szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Habos mákos-szilvás szelet

Hozzávalók egy 22*22 cm-es formához:
Tészta:

  • 4 tojássárgája
  • 2 ek cukor
  • 2 ek víz
  • 4-4 dkg darált mák és dió
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja

Szilvás töltelék:

  • 80 dkg szilva
  • kb 3-4 ek cukor (a szilva édességétől függően)
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 25 g vaníliás pudingpor
  • 1 dkg zselatinpor
  • 50 ml víz

Mákhab:

  • 4 tojásfehérje
  • pár csepp citromlé
  • 2 ek porcukor
  • 3 dkg darált mák

Tetejére:

  • 2 dl habtejszín
  • őrölt dió

Elkészítése:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsi aljába sütőpapírt teszünk.

A szilvát kimagozzuk, kevés vizet aláöntve egy lábasba felesszük főni a cukorral és a fahéjjal együtt. Amikor már a szilva elég puha, botmixerrel pürésítjük és simára keverjük benne a pudingport, majd hozzkeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint.

A tojássárgáját a cukorral és a vízzel kihabosítjuk, majd hozzáforgatjuk a citromhéjjal elkevert sütőporos, diós mákot (a massza elég sűrű lesz) és a tepsibe simítjuk, majd kb 13 percig sütjük.

Amikor már a tészta elég szilárd, rásimítjuk a szilvás tölteléket és további 8 percig sütjük.

A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, a citromlével, majd amikor már félig felverődött több részletben hozzászórjuk a porcukorral elkevert mákot.

A masszát a szilvás rétegre simítjuk és további 15 percig sütjük.

Ha a sütemény megsült, hagyjuk teljesen kihűlni és pár órára hűtőbe tesszük. A tejszínből habot verünk és rásimítjuk a mákos habra.

A tetejét darált dióval megszórjuk és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.