Tejberizses áfonyahabos sütemény sütés nélkül recept
Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez):
Alap:
- 25 dkg babapiskóta
- 2 dl tej
Tejberizs:
- 16 dkg rizs
- 6 dl tej
- 1 csapott mokkáskanál őrölt vanília
- 4 evőkanál kristálycukor
- Reszelt citromhéj
- 25 dkg mascarpone
Áfonyahab:
- 25 dkg mascarpone
- 12,5 dkg áfonya
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 8 g zselatin
- 3 evőkanál víz
- 3 dl tejszínhab
Elkészítése:
A tejberizs elkészítésével kezdjük. A rizst folyamatos kevergetés mellett puhára főzzük a tejben, amíg krémes állagú nem lesz. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és belekeverjük a vaníliát, a cukrot és a reszelt citromhéjat. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan összeforgatjuk a mascarponéval, hogy lágy, krémes állagot kapjunk.
A babapiskóta felét gyors mozdulatokkal megforgatjuk a tejben, majd egy 20×30 cm-es tepsi alját kirakjuk vele. A kihűlt tejberizst egyenletesen ráterítjük, majd újabb réteg babapiskótát helyezünk a tetejére. Ezt a réteget már nem szükséges tejbe forgatni, mert a krémtől meg fog puhulni. Az így előkészített süteményt hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük az áfonyahabot.
Az áfonyahabhoz 10 dkg áfonyát a cukorral és a citromlével egy kisebb lábasban összefőzünk, amíg a gyümölcs összeesik. Közben a zselatint beáztatjuk 3 evőkanál vízbe, majd amikor az áfonyás keverék kissé kihűlt, hozzáadjuk és alaposan elkeverjük benne. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A mascarponét kevés porcukorral (ha szükséges) simára keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt áfonyás zselét, és egyneművé dolgozzuk. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk az áfonyás mascarponés krémbe, amíg könnyű, mégis formatartó állagot kapunk.
Az elkészült habot a babapiskótás réteg tetejére simítjuk, majd a süteményt néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt kakaóporral megszórjuk, friss áfonyaszemekkel díszítjük, majd szeleteljük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »









