Tejberizses áfonyahabos sütemény sütés nélkül

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez):

Alap:

  • 25 dkg babapiskóta
  • 2 dl tej

Tejberizs:

  • 16 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt vanília
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • Reszelt citromhéj
  • 25 dkg mascarpone

Áfonyahab:

  • 25 dkg mascarpone
  • 12,5 dkg áfonya
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 8 g zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • 3 dl tejszínhab

Elkészítése:

A tejberizs elkészítésével kezdjük. A rizst folyamatos kevergetés mellett puhára főzzük a tejben, amíg krémes állagú nem lesz. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és belekeverjük a vaníliát, a cukrot és a reszelt citromhéjat. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan összeforgatjuk a mascarponéval, hogy lágy, krémes állagot kapjunk.

A babapiskóta felét gyors mozdulatokkal megforgatjuk a tejben, majd egy 20×30 cm-es tepsi alját kirakjuk vele. A kihűlt tejberizst egyenletesen ráterítjük, majd újabb réteg babapiskótát helyezünk a tetejére. Ezt a réteget már nem szükséges tejbe forgatni, mert a krémtől meg fog puhulni. Az így előkészített süteményt hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük az áfonyahabot.

Az áfonyahabhoz 10 dkg áfonyát a cukorral és a citromlével egy kisebb lábasban összefőzünk, amíg a gyümölcs összeesik. Közben a zselatint beáztatjuk 3 evőkanál vízbe, majd amikor az áfonyás keverék kissé kihűlt, hozzáadjuk és alaposan elkeverjük benne. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A mascarponét kevés porcukorral (ha szükséges) simára keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt áfonyás zselét, és egyneművé dolgozzuk. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk az áfonyás mascarponés krémbe, amíg könnyű, mégis formatartó állagot kapunk.

Az elkészült habot a babapiskótás réteg tetejére simítjuk, majd a süteményt néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt kakaóporral megszórjuk, friss áfonyaszemekkel díszítjük, majd szeleteljük.