Gyümölcsös piskóta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 25*25 cm-es formához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 90 g teljes kiőrlésű barnarizsliszt
- 50 g negyedannyi ugyanannyi édesítő
- fél citrom
- 1 evőkanál kakaópor
- 15 dkg fagyasztott áfonya
- 30 dkg fagyasztott eper
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és alulra betolunk egy kis tepsit háromnegyedig engedve vízzel. (Ez azért kell, hogy megfelelő legyen a páratartalom a cukrászpiskótáhhoz).
A fagyasztott gyümölcsöt egy szűrőbe tesszük, csapvízzel kicsit lemossuk és hozzákeverünk egy evőkanál édesítőszert. Félrerakjuk, hagyjuk lecsepegni.
A barnarizslisztet és a kakaóport egy kis tálban elkeverjük és félretesszük. Kimérem az édesítőszert a tésztához.
A tojásokat szétválasztjuk.
A citromot meggörgetjük néhányszor a pulton, félbevágjuk és a fehérjéhez csurgatunk/nyomunk belőle pár cseppet. A tojásfehérje szerkezetét az igazi citrom leve kicsit összerántja, így amikor felverjük, sokkal jobban lehet vele dolgozni.
Az édesítő 1/3-ad részét a sárgájához, 2/3-ad részét a fehérjéhez adjuk.
Kézimixerrel kemény habbá verjük a fehérjét, utána a sárgáját habosra keverjük az édesítővel, majd a felvert fehérjéből 3-4 evőkanállal hozzáadunk a sárgájához és tovább verjük kézimixerrel, amíg egy habos, nehezebben folyós anyagot kapunk belőle.
A tojássárgáját egy spatula segítségével hozzáadjuk a fehérjéhez és egy nagy méretű kézi habverővel összedolgozzuk, hogy a fehérjét ne törjük össze.
Ehhez a homogén masszához adjuk a kakaóporos lisztet, 3-4 adagban elosztva és óvatosan hozzákeverem a kézi habverővel.
Végül gyorsan elfelezzük az epreket, a nagyobbakat negyedeljük, hozzáadom a tésztához a gyümölcs 3/4-ed részét és a formába öntjük. A tetejére szórjuk a maradék gyümölcsöt és mehet a sütőbe.
Arra figyelni kell, hogy a vízzel felöntött tepsi lehetőleg mellette legyen, vagy ha a alatta van, akkor ne közvetlen a süti alatt, mert nem sül meg a víz feletti tészta!
Kb 20-25 perc alatt megsül.