Gyömbéres-csokoládés keksz recept
Hozzávalók:
- 10 dkg csokoládé (70%-os)
- 0,5 ek reszelt gyömbér
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 ek hideg víz
- 10 dkg vaj
- 5 dkg barna cukor
- 2 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 dl méz
- 20 dkg liszt
- 0,5 tk őrölt fahéj
- 0,5 ek kakaópor (holland)
- kristálycukor a hempergetéshez
Elkészítése:
A gyömbért reszeljük le, a csokit vágjuk apróra, a szódabikarbónát pedig keverjük simára a vízzel.
A cukrokat és a mézet tegyük keverőtálba. Adjuk hozzá a puha vajat, és keverjük simára. Adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a vizet, amiben feloldottuk a szódabikarbónát.
A lisztet keverjük el a kakaóporral és az őrölt fahéjjal, majd kanalazzuk a vajas-cukros keverékhez, és keverjük folyamatosan, csomómentesre. Végül forgassuk bele a felaprított csokoládét.
Néhány órára (vagy egy éjszakára) tegyük hűtőbe a tésztát.
A lehűlt tésztából formázzunk diónyi golyókat, és hempergessük meg a kristálycukorban. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kissé távolabb, és a kezünkkel kicsit (éppen csak) lapítsuk le.
180 fokra előmelegített sütőben, süssük 10-12 perc alatt készre.
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Az elkészült keksz nagyon finom omlós, száraz helyen hosszabb ideig is eltartható.