Gyömbéres-csokoládés keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 dkg csokoládé (70%-os)
  • 0,5 ek reszelt gyömbér
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 ek hideg víz
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 2 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl méz
  • 20 dkg liszt
  • 0,5 tk őrölt fahéj
  • 0,5 ek kakaópor (holland)
  • kristálycukor a hempergetéshez

Elkészítése:

A gyömbért reszeljük le, a csokit vágjuk apróra, a szódabikarbónát pedig keverjük simára a vízzel.

A cukrokat és a mézet tegyük keverőtálba. Adjuk hozzá a puha vajat, és keverjük simára. Adjuk hozzá a reszelt gyömbért és a vizet, amiben feloldottuk a szódabikarbónát.

A lisztet keverjük el a kakaóporral és az őrölt fahéjjal, majd kanalazzuk a vajas-cukros keverékhez, és keverjük folyamatosan, csomómentesre. Végül forgassuk bele a felaprított csokoládét.

Néhány órára (vagy egy éjszakára) tegyük hűtőbe a tésztát.

A lehűlt tésztából formázzunk diónyi golyókat, és  hempergessük meg a kristálycukorban. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kissé távolabb, és a kezünkkel kicsit (éppen csak) lapítsuk le.

180 fokra előmelegített sütőben, süssük 10-12 perc alatt készre.

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Az elkészült keksz nagyon finom omlós, száraz helyen hosszabb ideig is eltartható.