Grízes mézes krémes recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 9 evőkanál tej
- 9 dkg margarin
- 1 ek szódabikarbóna
- késhegynyi szalalkáli
- 60 dkg finomliszt (a méztől és a liszt minőségétől függően lehet több is)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg cukor
- 15 dkg méz
Krém:
- 1 l tej (ebből szoktam a tésztába valót kimérni)
- 8 evőkanál cukor
- 12 evőkanál búzadara
- 2,5 dl habtejszín
Máz:
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál cukor
Elkészítése:
Tészta:
A tojást a cukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, mézet, szódabikarbónát és a margarint is. Közepes lángon, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a massza sötétbarna nem lesz és a habja elfő.
Vigyázat, válasszunk nagy edényt, mert fel fog habzani!
A mézes-tojásos masszát hűtsük ki.
Egy edénybe mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a szalalkálit és öntsük hozzá a mézes keveréket. Kezdjük el összeállítani a tésztát. Ha szükséges, ragad, akkor adjunk még hozzá apránként annyi lisztet, amennyit felvesz és már nem ragad. Ha véletlenül túl lisztezzük és szétesik a tészta akkor se ijedjünk meg, adagoljunk apránként hozzá kevés tejet és gyúrjuk össze.
Sütés:
A tésztát 4 részre osztjuk. A kimért tésztákat egyenként kinyújtjuk 31*31 cm-es lapokká (erre használhatunk sablonokat is, amit a sütőpapír hátuljára rajzolunk).
Egy villával néhány helyen megszurkáljuk, majd 160 fokra melegített sütőben, egy nagy tepsi hátulján 8-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Ne lepődjünk meg, kihűlés után nem lesznek nagyon kemények a lapok!
Krém:
A búzadarát és a cukrot elkeverjük a tejben, majd sűrűre felfőzzük. Folpackkal letakarjuk és teljesen kihűtjük.
A tejszínt felverjük keményre, majd összeforgatjuk a kihűlt tejbegrízzel.
Összeállítás:
Az egyik lapot egy nagy tálcára vagy nyújtódeszkára tesszük, rákenjük a krém harmadát és rátesszük a következő lapot. Folytatjuk a töltést, amíg elfogynak a hozzávalók. Mindegyik lapot kissé nyomkodjuk rá a krémre.
A mázhoz kezdjük el felolvasztani a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot és a kakaóport, keverjük csomómentesre. Főzzük alacsony lángon addig, amíg a cukor szemcsék elolvadnak.
A mázat egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején, majd szeleteljük néhány óra (vagy egy éjszaka) pihentetés után, mikor teljesen megpuhult.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »