Grízes mézes krémes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 9 evőkanál tej
- 9 dkg margarin
- 1 ek szódabikarbóna
- késhegynyi szalalkáli
- 60 dkg finomliszt (a méztől és a liszt minőségétől függően lehet több is)
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 8 dkg cukor
- 15 dkg méz
Krém:
- 1 l tej (ebből szoktam a tésztába valót kimérni)
- 8 evőkanál cukor
- 12 evőkanál búzadara
- 2,5 dl habtejszín
Máz:
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál cukor
Elkészítése:
Tészta:
A tojást a cukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, mézet, szódabikarbónát és a margarint is. Közepes lángon, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a massza sötétbarna nem lesz és a habja elfő.
Vigyázat, válasszunk nagy edényt, mert fel fog habzani!
A mézes-tojásos masszát hűtsük ki.
Egy edénybe mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a szalalkálit és öntsük hozzá a mézes keveréket. Kezdjük el összeállítani a tésztát. Ha szükséges, ragad, akkor adjunk még hozzá apránként annyi lisztet, amennyit felvesz és már nem ragad. Ha véletlenül túl lisztezzük és szétesik a tészta akkor se ijedjünk meg, adagoljunk apránként hozzá kevés tejet és gyúrjuk össze.
Sütés:
A tésztát 4 részre osztjuk. A kimért tésztákat egyenként kinyújtjuk 31*31 cm-es lapokká (erre használhatunk sablonokat is, amit a sütőpapír hátuljára rajzolunk).
Egy villával néhány helyen megszurkáljuk, majd 160 fokra melegített sütőben, egy nagy tepsi hátulján 8-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Ne lepődjünk meg, kihűlés után nem lesznek nagyon kemények a lapok!
Krém:
A búzadarát és a cukrot elkeverjük a tejben, majd sűrűre felfőzzük. Folpackkal letakarjuk és teljesen kihűtjük.
A tejszínt felverjük keményre, majd összeforgatjuk a kihűlt tejbegrízzel.
Összeállítás:
Az egyik lapot egy nagy tálcára vagy nyújtódeszkára tesszük, rákenjük a krém harmadát és rátesszük a következő lapot. Folytatjuk a töltést, amíg elfogynak a hozzávalók. Mindegyik lapot kissé nyomkodjuk rá a krémre.
A mázhoz kezdjük el felolvasztani a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot és a kakaóport, keverjük csomómentesre. Főzzük alacsony lángon addig, amíg a cukor szemcsék elolvadnak.
A mázat egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején, majd szeleteljük néhány óra (vagy egy éjszaka) pihentetés után, mikor teljesen megpuhult.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »










