Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Grízes mézes krémes recept

Grízes mézes krémes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 9 evőkanál tej
    • 9 dkg margarin
    • 1 ek szódabikarbóna
    • késhegynyi szalalkáli
    • 60 dkg finomliszt (a méztől és a liszt minőségétől függően lehet több is)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 8 dkg cukor
    • 15 dkg méz

    Krém:

    • 1 l tej (ebből szoktam a tésztába valót kimérni)
    • 8 evőkanál cukor
    • 12 evőkanál búzadara
    • 2,5 dl habtejszín

    Máz:

    • 10 dkg vaj
    • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
    • 3 evőkanál cukor

    Elkészítése:

    Tészta:

    A tojást a cukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, mézet, szódabikarbónát és a margarint is. Közepes lángon, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a massza sötétbarna nem lesz és a habja elfő.

    Vigyázat, válasszunk nagy edényt, mert fel fog habzani!

    A mézes-tojásos masszát hűtsük ki.

    Egy edénybe mérjük ki a lisztet, keverjük el benne a szalalkálit és öntsük hozzá a mézes keveréket. Kezdjük el összeállítani a tésztát. Ha szükséges, ragad, akkor adjunk még hozzá apránként annyi lisztet, amennyit felvesz és már nem ragad. Ha véletlenül túl lisztezzük és szétesik a tészta akkor se ijedjünk meg, adagoljunk apránként hozzá kevés tejet és gyúrjuk össze.

    Sütés:

    A tésztát 4 részre osztjuk. A kimért tésztákat egyenként kinyújtjuk 31*31 cm-es lapokká (erre használhatunk sablonokat is, amit a sütőpapír hátuljára rajzolunk).

    Egy villával néhány helyen megszurkáljuk, majd 160 fokra melegített sütőben, egy nagy tepsi hátulján 8-10 perc alatt megsütjük a lapokat.

    Ne lepődjünk meg, kihűlés után nem lesznek nagyon kemények a lapok!

    Krém:

    A búzadarát és a cukrot elkeverjük a tejben, majd sűrűre felfőzzük. Folpackkal letakarjuk és teljesen kihűtjük.

    A tejszínt felverjük keményre, majd összeforgatjuk a kihűlt tejbegrízzel.

    Összeállítás:

    Az egyik lapot egy nagy tálcára vagy nyújtódeszkára tesszük, rákenjük a krém harmadát és rátesszük a következő lapot. Folytatjuk a töltést, amíg elfogynak a hozzávalók. Mindegyik lapot kissé nyomkodjuk rá a krémre.

    A mázhoz kezdjük el felolvasztani a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot és a kakaóport, keverjük csomómentesre. Főzzük alacsony lángon addig, amíg a cukor szemcsék elolvadnak.

    A mázat egyenletesen oszlassuk el a sütemény tetején, majd szeleteljük néhány óra (vagy egy éjszaka) pihentetés után, mikor teljesen megpuhult.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek