Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Grízes-mákos piskóta recept

Grízes-mákos piskóta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 2 bögre finomliszt (a bögre 250 ml)
    • 1 bögre búzadara (a bögre 250 ml)
    • 1 bögre cukor (a bögre 250 ml)
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 185 g vaj
    • 200 g tejföl
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    Töltelék:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 10 dkg vaj
    • 15 dkg porcukor
    • 2 dl tej
    • 20 dkg darált mák
    • 14 dkg finomliszt
    • 1 citrom héja
    • csipet só

    Citromos máz:

    • 2 bögre porcukor (a bögre 250 ml)
    • 2 evőkanál citromlé
    • 3 evőkanál forró víz

    Elkészítése:

    Tészta:

    A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

    A száraz alapanyagokat keverjük össze: liszt, búzadara, cukor és sütőpor. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a sárgákat, majd a tejfölt és végül a kihűtött vajat is. Robotgéppel keverjük csimára a tésztát. Ne ijedjünk meg kenhető állagú lesz!

    Töltelék:

    A mákhoz keverjük hozzá a lisztet, porcukrot, citrom lereszelt héját és a tejet.

    A tojásfehérjéket a sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan, széles-nagy mozdulatokkal dolgozzuk hozzá a mákos keverékhez.

    Összeállítás és sütés:

    Egy 20*30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk és terítsük el benne a tészta felét egyenletesen. A tésztán kenjük el a mákos tölteléket.

    A tepsit toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütéssel) és süssük addig, amíg kérget nem kap a mák. Ha már van kérge, akkor vegyük ki a sütőből és egyenletesen, óvatosan kenjük rá a maradék tésztát és toljuk vissza a sütőbe. Süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje is.

    Vegyük ki a sütőből és hűtsük ki egészen.

    Citromos máz:

    A cukrot keverjük össze a citromlével és a vízzel, majd egyenletesen simítsuk rá a sütemény tetejére.

    Amikor teljesen megdermedt, akkor forró vízbe mártott és megtörölt késsel szépen lehet szelni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá

  • Ajánlott cikkek