Grízes-mákos piskóta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 2 bögre finomliszt (a bögre 250 ml)
- 1 bögre búzadara (a bögre 250 ml)
- 1 bögre cukor (a bögre 250 ml)
- 2 teáskanál sütőpor
- 185 g vaj
- 200 g tejföl
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Töltelék:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 14 dkg finomliszt
- 1 citrom héja
- csipet só
Citromos máz:
- 2 bögre porcukor (a bögre 250 ml)
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál forró víz
Elkészítése:
Tészta:
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
A száraz alapanyagokat keverjük össze: liszt, búzadara, cukor és sütőpor. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a sárgákat, majd a tejfölt és végül a kihűtött vajat is. Robotgéppel keverjük csimára a tésztát. Ne ijedjünk meg kenhető állagú lesz!
Töltelék:
A mákhoz keverjük hozzá a lisztet, porcukrot, citrom lereszelt héját és a tejet.
A tojásfehérjéket a sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan, széles-nagy mozdulatokkal dolgozzuk hozzá a mákos keverékhez.
Összeállítás és sütés:
Egy 20*30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk és terítsük el benne a tészta felét egyenletesen. A tésztán kenjük el a mákos tölteléket.
A tepsit toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütéssel) és süssük addig, amíg kérget nem kap a mák. Ha már van kérge, akkor vegyük ki a sütőből és egyenletesen, óvatosan kenjük rá a maradék tésztát és toljuk vissza a sütőbe. Süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje is.
Vegyük ki a sütőből és hűtsük ki egészen.
Citromos máz:
A cukrot keverjük össze a citromlével és a vízzel, majd egyenletesen simítsuk rá a sütemény tetejére.
Amikor teljesen megdermedt, akkor forró vízbe mártott és megtörölt késsel szépen lehet szelni.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »