Grízes-mákos piskóta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 2 bögre finomliszt (a bögre 250 ml)
- 1 bögre búzadara (a bögre 250 ml)
- 1 bögre cukor (a bögre 250 ml)
- 2 teáskanál sütőpor
- 185 g vaj
- 200 g tejföl
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Töltelék:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 14 dkg finomliszt
- 1 citrom héja
- csipet só
Citromos máz:
- 2 bögre porcukor (a bögre 250 ml)
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál forró víz
Elkészítése:
Tészta:
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
A száraz alapanyagokat keverjük össze: liszt, búzadara, cukor és sütőpor. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a sárgákat, majd a tejfölt és végül a kihűtött vajat is. Robotgéppel keverjük csimára a tésztát. Ne ijedjünk meg kenhető állagú lesz!
Töltelék:
A mákhoz keverjük hozzá a lisztet, porcukrot, citrom lereszelt héját és a tejet.
A tojásfehérjéket a sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan, széles-nagy mozdulatokkal dolgozzuk hozzá a mákos keverékhez.
Összeállítás és sütés:
Egy 20*30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk és terítsük el benne a tészta felét egyenletesen. A tésztán kenjük el a mákos tölteléket.
A tepsit toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütéssel) és süssük addig, amíg kérget nem kap a mák. Ha már van kérge, akkor vegyük ki a sütőből és egyenletesen, óvatosan kenjük rá a maradék tésztát és toljuk vissza a sütőbe. Süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje is.
Vegyük ki a sütőből és hűtsük ki egészen.
Citromos máz:
A cukrot keverjük össze a citromlével és a vízzel, majd egyenletesen simítsuk rá a sütemény tetejére.
Amikor teljesen megdermedt, akkor forró vízbe mártott és megtörölt késsel szépen lehet szelni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »