Grízes-mákos piskóta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 2 bögre finomliszt (a bögre 250 ml)
- 1 bögre búzadara (a bögre 250 ml)
- 1 bögre cukor (a bögre 250 ml)
- 2 teáskanál sütőpor
- 185 g vaj
- 200 g tejföl
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Töltelék:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 dl tej
- 20 dkg darált mák
- 14 dkg finomliszt
- 1 citrom héja
- csipet só
Citromos máz:
- 2 bögre porcukor (a bögre 250 ml)
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál forró víz
Elkészítése:
Tészta:
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
A száraz alapanyagokat keverjük össze: liszt, búzadara, cukor és sütőpor. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a sárgákat, majd a tejfölt és végül a kihűtött vajat is. Robotgéppel keverjük csimára a tésztát. Ne ijedjünk meg kenhető állagú lesz!
Töltelék:
A mákhoz keverjük hozzá a lisztet, porcukrot, citrom lereszelt héját és a tejet.
A tojásfehérjéket a sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan, széles-nagy mozdulatokkal dolgozzuk hozzá a mákos keverékhez.
Összeállítás és sütés:
Egy 20*30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk és terítsük el benne a tészta felét egyenletesen. A tésztán kenjük el a mákos tölteléket.
A tepsit toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütéssel) és süssük addig, amíg kérget nem kap a mák. Ha már van kérge, akkor vegyük ki a sütőből és egyenletesen, óvatosan kenjük rá a maradék tésztát és toljuk vissza a sütőbe. Süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje is.
Vegyük ki a sütőből és hűtsük ki egészen.
Citromos máz:
A cukrot keverjük össze a citromlével és a vízzel, majd egyenletesen simítsuk rá a sütemény tetejére.
Amikor teljesen megdermedt, akkor forró vízbe mártott és megtörölt késsel szépen lehet szelni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »