Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Citromos máz:
Elkészítése:
A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
A száraz alapanyagokat keverjük össze: liszt, búzadara, cukor és sütőpor. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a sárgákat, majd a tejfölt és végül a kihűtött vajat is. Robotgéppel keverjük csimára a tésztát. Ne ijedjünk meg kenhető állagú lesz!
A mákhoz keverjük hozzá a lisztet, porcukrot, citrom lereszelt héját és a tejet.
A tojásfehérjéket a sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan, széles-nagy mozdulatokkal dolgozzuk hozzá a mákos keverékhez.
Egy 20*30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk és terítsük el benne a tészta felét egyenletesen. A tésztán kenjük el a mákos tölteléket.
A tepsit toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütéssel) és süssük addig, amíg kérget nem kap a mák. Ha már van kérge, akkor vegyük ki a sütőből és egyenletesen, óvatosan kenjük rá a maradék tésztát és toljuk vissza a sütőbe. Süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje is.
Vegyük ki a sütőből és hűtsük ki egészen.
A cukrot keverjük össze a citromlével és a vízzel, majd egyenletesen simítsuk rá a sütemény tetejére.
Amikor teljesen megdermedt, akkor forró vízbe mártott és megtörölt késsel szépen lehet szelni.