Grízes-mákos piskóta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Grízes-mákos piskóta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2 bögre finomliszt (a bögre 250 ml)
  • 1 bögre búzadara (a bögre 250 ml)
  • 1 bögre cukor (a bögre 250 ml)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 185 g vaj
  • 200 g tejföl
  • 4 tojás
  • 3 tojássárgája

Töltelék:

  • 3 tojásfehérje
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 20 dkg darált mák
  • 14 dkg finomliszt
  • 1 citrom héja
  • csipet só

Citromos máz:

  • 2 bögre porcukor (a bögre 250 ml)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál forró víz

Elkészítése:

Tészta:

A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

A száraz alapanyagokat keverjük össze: liszt, búzadara, cukor és sütőpor. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a sárgákat, majd a tejfölt és végül a kihűtött vajat is. Robotgéppel keverjük csimára a tésztát. Ne ijedjünk meg kenhető állagú lesz!

Töltelék:

A mákhoz keverjük hozzá a lisztet, porcukrot, citrom lereszelt héját és a tejet.

A tojásfehérjéket a sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan, széles-nagy mozdulatokkal dolgozzuk hozzá a mákos keverékhez.

Összeállítás és sütés:

Egy 20*30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk és terítsük el benne a tészta felét egyenletesen. A tésztán kenjük el a mákos tölteléket.

A tepsit toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütéssel) és süssük addig, amíg kérget nem kap a mák. Ha már van kérge, akkor vegyük ki a sütőből és egyenletesen, óvatosan kenjük rá a maradék tésztát és toljuk vissza a sütőbe. Süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje is.

Vegyük ki a sütőből és hűtsük ki egészen.

Citromos máz:

A cukrot keverjük össze a citromlével és a vízzel, majd egyenletesen simítsuk rá a sütemény tetejére.

Amikor teljesen megdermedt, akkor forró vízbe mártott és megtörölt késsel szépen lehet szelni.