Gibanica recept

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Omlós tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- csipet só
- csipet cukor
- kevés hideg víz
Almás töltelék:
- 1 kg alma
- 3-4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
Túrós töltelék:
- 50 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Mákos töltelék:
- 30 dkg őrölt mák
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tasak vaníliás cukor
- kb 1,5 dl tej
Diós töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- kb 1,5 dl tej
Továbbá:
- 2 cs réteslap
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kis pohár tejföl (140 g)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal annyi vízzel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta. majd átlátszó fóliába tekerve hűtőbe tesszük.
Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, állni hagyjuk, majd a levétől alaposan kinyomkodjuk. Azután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat.
A túrós töltelék hozzávalóit krémesre keverjük.
A mákoshoz, a darált mákot egy tálba tesszük és elkeverjük benne a citrom héját. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot.
A diós tölteléket is úgy készítjük mint a mákosat.
Az omlós tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, elkenjük rajta a mákos töltelék felét, majd betakarjuk 2 réteslappal (a túllógó széleket a töltelékre hajtjuk) azután lekenjük vékonyan a tojásos tejföl keverékével. Erre kerül a túrós töltelék fele, ismét 2 réteslap, kenés, erre simítjuk a diós töltelék felét, ismét 2 réteslap, kenés és végül az almás töltelék fele. Betakarjuk ismét 2 réteslappal és megkenjük vékonyan a tejfölös tojással.
A rétegezést ismét elvégezzük, majd a tetejét betakarjuk a megmaradt réteslapokkal, lekenjük és 160 °C-on kb 1 órán át sütjük.
Sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és porcukorral meghintve kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »