Gibanica recept
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Omlós tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- csipet só
- csipet cukor
- kevés hideg víz
Almás töltelék:
- 1 kg alma
- 3-4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
Túrós töltelék:
- 50 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Mákos töltelék:
- 30 dkg őrölt mák
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tasak vaníliás cukor
- kb 1,5 dl tej
Diós töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- kb 1,5 dl tej
Továbbá:
- 2 cs réteslap
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kis pohár tejföl (140 g)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal annyi vízzel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta. majd átlátszó fóliába tekerve hűtőbe tesszük.
Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, állni hagyjuk, majd a levétől alaposan kinyomkodjuk. Azután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat.
A túrós töltelék hozzávalóit krémesre keverjük.
A mákoshoz, a darált mákot egy tálba tesszük és elkeverjük benne a citrom héját. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot.
A diós tölteléket is úgy készítjük mint a mákosat.
Az omlós tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, elkenjük rajta a mákos töltelék felét, majd betakarjuk 2 réteslappal (a túllógó széleket a töltelékre hajtjuk) azután lekenjük vékonyan a tojásos tejföl keverékével. Erre kerül a túrós töltelék fele, ismét 2 réteslap, kenés, erre simítjuk a diós töltelék felét, ismét 2 réteslap, kenés és végül az almás töltelék fele. Betakarjuk ismét 2 réteslappal és megkenjük vékonyan a tejfölös tojással.
A rétegezést ismét elvégezzük, majd a tetejét betakarjuk a megmaradt réteslapokkal, lekenjük és 160 °C-on kb 1 órán át sütjük.
Sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és porcukorral meghintve kínáljuk.