Gibanica

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gibanica

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Omlós tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • csipet só
  • csipet cukor
  • kevés hideg víz

Almás töltelék:

  • 1 kg alma
  • 3-4 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj

Túrós töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 tojás

Mákos töltelék:

  • 30 dkg őrölt mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • kb 1,5 dl tej

Diós töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • kb 1,5 dl tej

Továbbá:

  • 2 cs réteslap
  • 1 tojás
  • 1 kis pohár tejföl (140 g)

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal annyi vízzel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta. majd átlátszó fóliába tekerve hűtőbe tesszük.

Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, állni hagyjuk, majd a levétől alaposan kinyomkodjuk. Azután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat.

A túrós töltelék hozzávalóit krémesre keverjük.

A mákoshoz, a darált mákot egy tálba tesszük és elkeverjük benne a citrom héját. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot.

A diós tölteléket is úgy készítjük mint a mákosat.

Az omlós tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, elkenjük rajta a mákos töltelék felét, majd betakarjuk 2 réteslappal (a túllógó széleket a töltelékre hajtjuk) azután lekenjük vékonyan a tojásos tejföl keverékével. Erre kerül a túrós töltelék fele, ismét 2 réteslap, kenés, erre simítjuk a diós töltelék felét, ismét 2 réteslap, kenés és végül az almás töltelék fele. Betakarjuk ismét 2 réteslappal és megkenjük vékonyan a tejfölös tojással.

A rétegezést ismét elvégezzük, majd a tetejét betakarjuk a megmaradt réteslapokkal, lekenjük és 160 °C-on kb 1 órán át sütjük.

Sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és porcukorral meghintve kínáljuk.