Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fekete rózsa recept

Fekete rózsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 60 dkg liszt
    • 10 dkg vaj/margarin
    • 15 dkg porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 cs sütőpor
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • késhegynyi só
    • 2 dl tej

    Mákos töltelék:

    • 20 dkg darált mák
    • 15-20 dkg porcukor
    • 2 dl langyos tej
    • 2 vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja

    Krém:

    • 1 liter tej
    • 2 cs vaníliás pudingpor
    • 25 dkg margarin/vaj
    • 20 dkg porcukor

    Máz:

    • 1 tábla tortabevonó
    • 2 ek olaj

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, majd 5 egyenlő részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk és gáztepsi hátoldalán halványra sütünk (180 fok, kb 10 perc), majd félretesszük egy deszkára.

    A másik három gombócot is egyenként kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük a mákos töltelékkel.

    A mákos töltelék hozzávalóit jól összekeverve rákenjük a lapokra és feltekerjük mint a bejglit. A 3 rudat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Lehet, hogy a rudak kissé össze fognak kelni, de ez nem baj, úgy kell hagyni a tepsiben.

    A pudingot felfőzzük a tejben, majd ha a kihűlt összedolgozzuk a cukros margarinnal/vajjal, hogy finom, ritka krémet kapjunk és ezzel úgy, mint képen is látható, a következőképpen töltjük meg a süteményt: az egyik lapot stabil deszkára tesszük, erre a lapra rákenjük a vaníliás krém felét. Utána óvatosan ráemeljük a kihűlt rudakat, majd a krém másik részét is egyenletesen a három rúd tetejére kenjük. A krémborításra tesszük a másik kinyújtott és megsült lapot és pár órára kicsit lenyomatjuk a tetejét.

    Végül csokimázzal leöntjük, melyhez a keserű csokit vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, azzal is jól elkeverjük és ráöntjük a sütemény tetejére. Széles pengéjű késsel szépen elsimítjuk a felületén.

    Pár óra múlva szeletelhető.

    Tipp:

    Ezt a receptet több helyen is láttam már. Lehet, hogy több helyen is fenn van, de a lényeg, hogy mindegyik sütőtársam másképpen készítette.

    A recepten természetesen én is változtattam. Én margarin helyett vajat használtam. Nekem a cukor mennyisége soknak tűnt, azt is lecsökkentettem. A mák töltelékbe nem tettem lisztet, hogy ne legyen olyan száraz. Nem négy rudat sütöttem, csak hármat és a középső rudat diósan készítettem el.

    Hirtelen “csak” ennyi, amit változtattam.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá