Fahéjas csiga recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 6 dk vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (nagy) - 10 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 dl habtejszín
- csipet só
Fahéjas töltelékhez:
- 10 dkg puha vaj
- 2 ek őrölt fahéj
- 3 ek kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd szitáljuk át.
1 dl langyos tejet keverjük össze egy teáskanál cukorral, morzsoljuk bele az élesztő, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel, majd a porcukorral, az egész tojással és a maradék langyos tejjel, és tejszínnel keverjük simára.
Ezután öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a lisztes keveréket, majd pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra.
Az őrölt fahéjat keverjük össze a kristálycukorral és a vaníliás cukorral (ízlés szerinti arányba keverjük össze a fahéjat a cukorral, attól függően, hogy mennyire édesen szeretjük).
Az előzőleg kinyújtott tésztát, kenjük meg a puha vajjal, szórjuk meg a fahéjas cukorral, majd tekerjük fel úgy, mint a bejglit.
A feltekert tésztát ezután éles késsel szeleteljük fel és egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a sütőpapírral kibélelt tepsire, majd takarjuk le egy konyharuhával és szobahőmérsékleten 25 perc alatt, kelesszük újra. (Sütés közben megfognak nőni, ezért hagyjunk közöttük távolságot).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd forró sütőbe 25-30 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a csigákat a tepsiben, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tipp:
Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. A tésztája pillekönnyű, nagyon finom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










