Diós kosárka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 28 darabhoz:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódapor
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek tejföl
Töltelék…
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
- fél citrom leve és reszelt héja
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje kemény habbá verve
- 4-5 ek savanykás lekvár (sárgabarack, ribizli,meggy… stb)
Továbbá:
- 5 dkg olvasztott vaj a formák kikenéséhez+ liszt
Elkészítése:
A kosárka formákat olvasztott vajjal kikenjük és enyhén lisztezzük.
Egy nagyobb, alacsony peremű tepsibe szépen felsorakoztatjuk őket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta fent említett hozzávalóit alaposan összekeverjük, ami egy lágy ragadós massza lesz.
Diónyi mennyiséget halmozunk minden egyes kosárkába, amit vizes kézzel szépen eldolgozunk a fém formákban, a szélüket is beleértve.
A töltelékhez a darált diót elkeverjük porcukorral, citrom levével és reszelt héjával. A fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan, kis adagokban, a diós keverékhez forgatjuk.
A tésztával kikent formákba egy kiskanálnyi lekvárt kanalazunk és az egészet egy evőkanálnyi töltelékkel koronázzuk.
Forró sütő középső rácsára betolva a tepsit, 20-25 percig sütjük, vigyázva, mert a cukros hab hamar megég!
Akkor jó, ha a tészta széle halványan barnulni kezd, a habos töltelék teteje pedig kissé megkeményedik/törik.
Tipp:
Amikor jól átsültek pár perc türelem után, könnyedén ki tudjuk borítani a formákból,
és rácsra téve hűtjük.
Tálalás előtt porcukor felhővel beborítjuk diós habos csodáinkat :)
Jó étvágyat!