Diós kosárka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 28 darabhoz:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódapor
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek tejföl

Töltelék…

  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 3 tojás fehérje kemény habbá verve
  • 4-5 ek savanykás lekvár (sárgabarack, ribizli,meggy… stb)

Továbbá:

  • 5 dkg olvasztott vaj a formák kikenéséhez+ liszt

Elkészítése:

A kosárka formákat olvasztott vajjal kikenjük és enyhén lisztezzük.

Egy nagyobb, alacsony peremű tepsibe szépen felsorakoztatjuk őket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tészta fent említett hozzávalóit alaposan összekeverjük, ami egy lágy ragadós massza lesz.

Diónyi mennyiséget halmozunk minden egyes kosárkába, amit vizes kézzel szépen eldolgozunk a fém formákban, a szélüket is beleértve.

A töltelékhez a darált diót elkeverjük porcukorral, citrom levével és reszelt héjával. A fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan, kis adagokban, a diós keverékhez forgatjuk.

A tésztával kikent formákba egy kiskanálnyi lekvárt kanalazunk és az egészet egy evőkanálnyi töltelékkel koronázzuk.

Forró sütő középső rácsára betolva a tepsit, 20-25 percig sütjük, vigyázva, mert a cukros hab hamar megég!
Akkor jó, ha a tészta széle halványan barnulni kezd, a habos töltelék teteje pedig kissé megkeményedik/törik.

Tipp:

Amikor jól átsültek pár perc türelem után, könnyedén ki tudjuk borítani a formákból,
és rácsra téve hűtjük.

Tálalás előtt porcukor felhővel beborítjuk diós habos csodáinkat :)
Jó étvágyat!