Diós-karamelles krémes recept

Hozzávalók:
Lapokhoz:
- 15
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 9 evőkanál liszt
- 6 evőkanál darált dió
- 3 csomag sütőpor
Vaníliás krémhez:
- 7 dl tej
- 15 dkg kristálycukor
- 2 csomag (2*40 g) főzős vaníliás pudingpor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 30 dkg vaj
Karamellás krémhez:
- 25 dkg (barna) cukor
- 12 evőkanál (180 g) sótlan vaj apró darabokra vágva (sima sütő margarin nem jó!)
- 4 dl (főzőtejszín) 33 %-os vagy habtejszín
Tetejére:
- 5 dl habtejszín
Elkészítése:
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Elkészítjük a diós piskóta lapokat (3 lapot sütünk).
5 tojás fehérjét 5 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, 3 evőkanál lisztet, 2 evőkanál darált diót, 1 csomag sütőport és óvatosan elkeverjük.
Sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe (kb 25*36 cm-es) önjük a masszát.
Előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük (tűpróbát végezzünk!). A maradék alapanyagokból sütünk még két lapot.
Elkészítjük a sárga krémet. 5 dl tejet felforralunk. A maradék tejben a cukrot, a pudingport és a tojások sárgáját simára dolgozzuk. A forrásban lévő tejhez öntjük, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
Amikor teljesen kihűlt, elektromos habverővel krémesre keverjük, majd apránként beledolgozzuk a puha (szobahőmérsékletű) vajat is.
A karamell krémet is elkészítjük. Tegyük a cukrot egy széles serpenyőben közepes lángra. A cukor kezdetben lehet, hogy nagyon darabos lesz mire elkezd olvadni.
Ha úgy tűnik, hogy sok időt vesz igénybe a cukor olvadása, vigyázzunk, hogy ne égjen le vegyük lejjebb a lángot.
Miután a cukor elolvad, nagyon óvatosan adjuk hozzá a vajat (a serpenyőben előfordulhat buborék keletkezés és habzás) és vegyük lejjebb lángot.
Keverjük el a vajat a felolvasztott cukorban teljesen, majd óvatosan öntsük hozzá a tejszínt és kis lángon főzzük sűrűre, krém állagúra.
Összeállítás: lap, karamell krém fele, erre kenjük a sárga krém felét, majd újabb piskóta, karamell krém és sárga krém, majd a harmadik lappal befedjük.
A tetejét tejszínhabbal díszítjük.
Tipp:
Nagyon finom, laktató sütemény.
Ha nem szeretnék ilyen sok tojást elhasználni az elkészítéséhez, akkor érdemes tortaformában elkészíteni pl 24 cm-es formában, 6 tojásos olajos piskótával is nagyon szép, mutatós süteményt lehet készíteni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »