Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csíkos kalács recept

Csíkos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    Hozzávalók a sütőtökös tésztához:

    • 15 dkg liszt
    • 2,5 dkg rétes liszt
    • 0,7 dkg élesztő
    • 0,5 dl tej
    • 1 ek cukor
    • nagy csipet só
    • 1,5 dkg margarin
    • 1 tojássárgája (kicsi)
    • 8 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)

    Hozzávalók a kakaós tésztához:

    • 12,5 dkg liszt
    • 2,5 dkg rétes liszt
    • 0,7 dkg élesztő
    • 0,5 dl tej
    • 1 ek cukor
    • nagy csipet só
    • 1,5 dkg margarin
    • 1 tojássárgája (kicsi)
    • 1 ek kakaó (cukrozatlan)

    Elkészítése:

    A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

    A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.

    Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, és a maradék cukrot. Az előzőleg megsütött és teljesen kihűtött sütőtököt villával alaposan nyomkodjuk össze.

    A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd először kanalazzuk rá sütőtököt, ezután pedig a lisztes keveréket.
    Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
    Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen bő egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

    A kakaós tésztához a tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

    A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.

    Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, a maradék cukrot, és a kakaót.

    A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-kakaós keveréket.
    Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
    Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. 50 perc alatt kelesszük duplájára a tésztát.

    Amikor mindkét tészta megkelt, nyújtsuk ki azonos méretűre. Ezután a sütőtökös tésztátra helyezzük rá a kakaós tésztát, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül pedig szorosan tekerjük fel.

    Egy sütőformát zsírozzunk ki, majd helyezzük bele a tésztát. Ezután letakarva, meleg helyen kelesszük 45 percig.
    Amikor a tészta megkelt, kenjük le az olvasztott margarinnal.

    Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

    A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le a tejjel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk így kb. 10 percig. Ezután óvatosan borítsuk ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

    Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek