Csíkos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csíkos kalács

Hozzávalók:
Hozzávalók a sütőtökös tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 2,5 dkg rétes liszt
  • 0,7 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • nagy csipet só
  • 1,5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája (kicsi)
  • 8 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)

Hozzávalók a kakaós tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 2,5 dkg rétes liszt
  • 0,7 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • nagy csipet só
  • 1,5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája (kicsi)
  • 1 ek kakaó (cukrozatlan)

Elkészítése:

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.

Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, és a maradék cukrot. Az előzőleg megsütött és teljesen kihűtött sütőtököt villával alaposan nyomkodjuk össze.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd először kanalazzuk rá sütőtököt, ezután pedig a lisztes keveréket.
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen bő egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

A kakaós tésztához a tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.

Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, a maradék cukrot, és a kakaót.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-kakaós keveréket.
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. 50 perc alatt kelesszük duplájára a tésztát.

Amikor mindkét tészta megkelt, nyújtsuk ki azonos méretűre. Ezután a sütőtökös tésztátra helyezzük rá a kakaós tésztát, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül pedig szorosan tekerjük fel.

Egy sütőformát zsírozzunk ki, majd helyezzük bele a tésztát. Ezután letakarva, meleg helyen kelesszük 45 percig.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le az olvasztott margarinnal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le a tejjel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk így kb. 10 percig. Ezután óvatosan borítsuk ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.