Citromos omlós keksz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 8 ek cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- fél citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 15 púpos evőkanál finomliszt
- negyed teáskanál sütőpor
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- maréknyi mazsola (elhagyható)
- porcukor a forgatáshoz
Elkészítése:
A puha vajat a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt héját, a vaníliás cukrot, a tojást és krémes masszát keverünk belőle.
A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd a masszához keverjük és puha, formázható tésztát gyúrunk belőle.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztából diónyi nagyságú gömböket formázunk, ezt követően pedig porcukorban alaposan meghempergetjük őket.
A porcukor bevonatos golyókat sütőpapírra tesszük, finoman megnyomjuk a tetejét, hogy kicsit laposabb legyen.
A sütőben kb 10-12 perc alatt elkészül. Fontos, hogy nem kell barnára sütni, mert akkor kiszárad a tészta és kemény lesz. Ha már egy kis színt kapott és kemény a teteje, akkor vegyük ki!
Én egy kevés tésztát lecsippentettem és belegyúrtam némi nesquik kakaóport, így is nagyon guszta lett!
Tipp:
Sokszor megsütöttem, napokig finom, omlós marad, ha műanyag edényben, lezárva tároljuk. Ez az alap recept, de én mindig teszek bele aprított citromot (héjával együtt) és reszelt narancshéjat is.