Citromos-krémes rolád recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 60 g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 80 g búzaliszt
- késhegynyi sütőpor
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 1 citrom leve
- 1 csomag lapzseletin vagy 3 ek zselatinpor
- 1 citrom reszelt héja
- 250 ml hideg habtejszín
- 100 g porcukor (akkor, ha nem cukrozottat használunk)
Elkészítése:
A tojásokat és a tojás sárgáját konyhai robotgéppel a cukrokkal keményre felverjük, ez kb 10 perc. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk és egy fakanállal lazán összekeverjük.
A tésztát közepes (kb 25*35 cm), sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és megsütjük. Légkeveréses sütő esetén: kb 200 fok (előmelegítve), gázsütő esetén: 3.-4. fokozat (előmelegítve). A sütési idő: kb 10 perc.
A megsült lapot lisztezett deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, majd megfordítjuk és a tiszta felébe tekerjük fel, majd hagyjuk így kihűlni.
A lapzselatint a tasakon lévő leírás szerint feloldjuk. A mascarponét a citrom levével és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. A lapzselatinhoz először 4 evőkanál mascarponés krémet adunk, majd hozzákeverjük a maradékot is. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. Amint a massza zselésedni kezd, hozzáforgatjuk a krémhez a tejszínhabot.
A piskótát kitekerjük és a tölteléket egyenletesen elsimítjuk rajta, majd újra feltekerjük. Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a tekercset 2 cm széles szeletekre vágjuk. Ízlés szerint porcukorral meghintve, citromszeletekkel és citromfűvel díszítve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 cukkinis recept – krémlevestől a rakottasig, húsosan és húsmentesen
A cukkini az egyik legnagyobb aduász a konyhában: gyors, laktató, egészsége
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.20 péntek
Péntekre már mindannyian egy kicsit lazábbra vennénk a tempót, de azért jól
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.19 péntek
A mai nap is finomságokkal indul! Te mit főzöl ma ebédre?
Tovább olvasom »
Főzelék minden napra – zöldséges receptek frissen, gyorsan, finoman
A főzelék nem unalmas, ha jól készítjük! Ezek a krémes, fűszeres, könnyű és
Tovább olvasom »
Ha imádod a madártejet – ezeket a verziókat is ki kell próbálnod!
A madártej a magyar házi desszertek egyik örök klasszikusa – és ebben a vál
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.19 csütörtök
A görög citromos leves frissítő kezdés lehet, amit egy tartalmas bakonyi cs
Tovább olvasom »