Citromos-krémes rolád

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Citromos-krémes rolád

Hozzávalók:
Tészta:

  • 4 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 60 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 80 g búzaliszt
  • késhegynyi sütőpor

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag lapzseletin vagy 3 ek zselatinpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 250 ml hideg habtejszín
  • 100 g porcukor (akkor, ha nem cukrozottat használunk)

Elkészítése:

A tojásokat és a tojás sárgáját konyhai robotgéppel a cukrokkal keményre felverjük, ez kb 10 perc. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk és egy fakanállal lazán összekeverjük.

A tésztát közepes (kb 25*35 cm), sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és megsütjük. Légkeveréses sütő esetén: kb 200 fok (előmelegítve), gázsütő esetén: 3.-4. fokozat (előmelegítve). A sütési idő: kb 10 perc.

A megsült lapot lisztezett deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, majd megfordítjuk és a tiszta felébe tekerjük fel, majd hagyjuk így kihűlni.

A lapzselatint a tasakon lévő leírás szerint feloldjuk. A mascarponét a citrom levével és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. A lapzselatinhoz először 4 evőkanál mascarponés krémet adunk, majd hozzákeverjük a maradékot is. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. Amint a massza zselésedni kezd, hozzáforgatjuk a krémhez a tejszínhabot.

A piskótát kitekerjük és a tölteléket egyenletesen elsimítjuk rajta, majd újra feltekerjük. Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

Tálaláskor a tekercset 2 cm széles szeletekre vágjuk. Ízlés szerint porcukorral meghintve, citromszeletekkel és citromfűvel díszítve tálaljuk.