Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Citromkrémes mákkocka recept

Citromkrémes mákkocka
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    2,5 dl űrtartalmú bögre

    • 1 bögre liszt
    • 1 bögre mák
    • 1 bögre cukor
    • 10 dkg puha margarin
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 0,5 zacskó sütőpor
    • 1 zacskó vaníliás cukor
    • csipet só
    • 1 citrom héja
    • 1 bögre rizstej

    A krémhez:

    • 1 csomag vaníliás pudingpor
    • 4 ek cukor
    • 3 dl rizstej
    • 12,5 dkg margarin
    • 12 dkg porcukor
    • 1 citrom kicsavart leve

    A habrózsához:

    • 1 csomag habpor
    • 1,5 dl rizstej
    • 1 csomag habfix
    • 25-30 szem cukorgyöngy

    Elkészítése:

    Krém készítése:

    A pudingport a cukorral és a rizstejjel simára keverjük, mikróban főzzük 1 x 2 percig, utána átkeverjük, majd 1 x 1 percig teljes fokozaton főzzük még. Félretesszük hűlni, időnként keverjük meg, hogy ne bőrösödjön. Amíg hűl, a margarint habosra keverjük a porcukorral, amihez a végén hozzádolgozzuk a citromlevet is.

    Ha már kihűlt a puding, összekeverjük a citromos, cukros margarinnal. Hűtőbe tesszük.
    Ezután készítjük el a tésztát.

    Tészta készítése:

    A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a mákot és a citromhéjat összekeverjük. Külön kikeverjük az olvasztott margarint a felvert tojásokkal és a rizstejjel. Összedolgozzuk a két anyagot, majd sütőpapírral bélelt peremes tepsibe (kb. 30 x 20 cm) öntjük.

    180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig (tűpróba) sütjük. Ha kisült, tompa hegyű késsel körben meglazítjuk a tészta oldalait, majd hirtelen mozdulattal ráborítjuk egy deszkára. A tepsit leemeljük, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Amikor már langyos a tészta, két lapra vágjuk. Óvatosan leemeljük a felsőt, és félretesszük. Az alsót megkenjük a krémmel, amiből hagyunk egy keveset a tetejére is.

    Rátesszük a másik lapot, annak a tetejét bevonjuk a maradék krémmel. Tetszőleges méretű kockákra vágjuk. Tálalás előtt a habport felverjük a rizstejjel, belekeverjük a habfixálót, és habzsákból kis rózsahalmokat nyomunk mindegyik kockára. A hab közepébe 1-1 szem cukorgyöngyöt illesztünk.

    Tipp:

    A kettévágott tésztalapból a felsőt külön bekenhetjük a krémmel, előre felkockázva rakosgathatjuk az alsó-krémes lapra. Így könnyebb szép kockákat vágni.

    Kerek tortaformában sütve, alkalomhoz illő díszítéssel születésnapra is mutatós, finom süti.

    A citromkrémes mákkocka kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 296 kcal
    Fehérje: 3 g
    Szénhidrát: 39 g
    Zsír: 14 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá