Citromkrémes mákkocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Citromkrémes mákkocka

Hozzávalók:

A tésztához:

2,5 dl űrtartalmú bögre

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre mák
  • 1 bögre cukor
  • 10 dkg puha margarin
  • 2 tojás
  • 0,5 zacskó sütőpor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 citrom héja
  • 1 bögre rizstej

A krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 ek cukor
  • 3 dl rizstej
  • 12,5 dkg margarin
  • 12 dkg porcukor
  • 1 citrom kicsavart leve

A habrózsához:

  • 1 csomag habpor
  • 1,5 dl rizstej
  • 1 csomag habfix
  • 25-30 szem cukorgyöngy

Elkészítése:

Krém készítése:

A pudingport a cukorral és a rizstejjel simára keverjük, mikróban főzzük 1 x 2 percig, utána átkeverjük, majd 1 x 1 percig teljes fokozaton főzzük még. Félretesszük hűlni, időnként keverjük meg, hogy ne bőrösödjön. Amíg hűl, a margarint habosra keverjük a porcukorral, amihez a végén hozzádolgozzuk a citromlevet is.

Ha már kihűlt a puding, összekeverjük a citromos, cukros margarinnal. Hűtőbe tesszük.
Ezután készítjük el a tésztát.

Tészta készítése:

A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a mákot és a citromhéjat összekeverjük. Külön kikeverjük az olvasztott margarint a felvert tojásokkal és a rizstejjel. Összedolgozzuk a két anyagot, majd sütőpapírral bélelt peremes tepsibe (kb. 30 x 20 cm) öntjük.

180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig (tűpróba) sütjük. Ha kisült, tompa hegyű késsel körben meglazítjuk a tészta oldalait, majd hirtelen mozdulattal ráborítjuk egy deszkára. A tepsit leemeljük, a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Amikor már langyos a tészta, két lapra vágjuk. Óvatosan leemeljük a felsőt, és félretesszük. Az alsót megkenjük a krémmel, amiből hagyunk egy keveset a tetejére is.

Rátesszük a másik lapot, annak a tetejét bevonjuk a maradék krémmel. Tetszőleges méretű kockákra vágjuk. Tálalás előtt a habport felverjük a rizstejjel, belekeverjük a habfixálót, és habzsákból kis rózsahalmokat nyomunk mindegyik kockára. A hab közepébe 1-1 szem cukorgyöngyöt illesztünk.

Tipp:

A kettévágott tésztalapból a felsőt külön bekenhetjük a krémmel, előre felkockázva rakosgathatjuk az alsó-krémes lapra. Így könnyebb szép kockákat vágni.

Kerek tortaformában sütve, alkalomhoz illő díszítéssel születésnapra is mutatós, finom süti.