Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Békebeli diós zserbó recept

Békebeli diós zserbó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 45 dkg liszt
    • 20 dkg zsír
    • 2 evőkanál porcukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1/2 csomag sütőpor
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2-3 evőkanál tejföl
    • 1/2 dl tej
    • csipet só

    Töltelékhez:

    • kb 30 dkg darált dió
    • ízlés szerint cukor
    • 2 citrom reszelt héja
    • 1 üveg sárgabaracklekvár

    Tetejére:

    • 15 dkg csoki (tej vagy ét)
    • kb 3 ek olaj

    Elkészítése:

    Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk és négy részre osztjuk.

    A töltelékhez összekeverjük a diót, a cukrot és a citromhéjat.

    Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (a tepsi mérete 30*36 cm).

    Az egyik tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe. Megkenjük lekvárral, megszórjuk a dió töltelékkel. Ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a tésztánk. A tetejét finoman meggörgetjük sodrófával, hogy szép egyenletes legyen.

    Megszurkáljuk villával, kelesztjük fél órát és 180-200 fokos sütőben megsütjük.

    A csokit gőz fölött felolvasztjuk és kevés kevés étolajjal megfelelő sűrűségűre hígítjuk.

    Ha kihűlt a zserbó, akkor bevonjuk a tetejét az olvasztott csokival.

    Tipp: ha kivettük a megsült tésztát egy másik tepsivel vagy tálcával finoman nyomjuk le a tetejét. Így szép egyenletes lesz, amikor a bevonásra kerül a sor és a végeredmény is gusztább :)

    Szeletelés: forralunk vizet és öntsük kancsóba. Ebbe beleteszünk egy kést, ami jó éles. Az átmelegszik, letöröljük róla a vizet és a csokit megjelöljük arra a méretre, amekkora szeleteket szeretnénk. Jelölés után letöröljük a csokit és átvágjuk a tésztát is.

    Először a széleket vágom le, utána már egyszerűbb a szeletelés. Mindig felezem a tésztát és így könnyebben megy az egész :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá