Bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 2 rúdhoz:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 4 dkg porcukor
- csipet só
- 10 dkg zsír
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 citrom reszelt héja
A diós töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 0,8 dl tej
- 8 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg mazsola (elhagyható)
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
A mákos töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 0,8 dl tej
- 8 dkg kristálycukor
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet egy lábasban, közben jól elkeverjük benne a cukrot, majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az előzőleg megmosott és rumba áztatott mazsolát, a citrom héját és a darált diót. Az egészet összekeverjük és félretesszük.
A mákos töltelékhez is felforrósítjuk a tejet, közben jól elkeverjük benne a cukrot, majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, összekeverjük és félretesszük.
A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk! Könnyen nyújtható legyen (ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet, vagy ha kicsit ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet)! Nekem nem kellett hozzá semmi. Nem kell pihentetni és keleszteni!
A tésztát két egyenlő gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb 30*40 cm-es téglalapra (nem lisztezzük be a gyúrótáblát a tésztanyújtáshoz), egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel a kinyújtott tésztát. A tészta két végét felhajtjuk a töltelékre, majd feltekerjük a bejglit és sütőpapíros tepsire tesszük (a hajtás rész alulra kerüljön).
A mákos bejglivel ugyanúgy járunk el, mint a dióssal. Sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben kelni fognak.
Lekenjük a bejgliket a tojássárgájával, majd a tepsivel együtt betesszük a hűtőbe kb 40-45 percre. Amikor megszáradt a tojássárgája a bejglin, lekenjük a tojások fehérjével is, majd visszatesszük a hűtőbe kb 30 percre.
Ha megszáradt a tojások fehérje is a tészta tetején, akkor jó mélyen megszurkáljuk mindkét bejglit egy hústűvel vagy fogpiszkálóval 5-6 helyen, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedjen szét.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. Ne süssük túl!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »









