Baklava tekercsek recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy kb 30*15-20 cm-es tepsihez:
- 12 db réteslap
- 300 g olvasztott vaj
- 150 g dió
- 150 g mák
- 120 g cukor
- 1 tk őrölt fahéj
A sziruphoz:
- 280 ml víz
- 250 g cukor
- 100 g méz
- 1 narancs leve
A díszítéshez:
- dió és mák
Elkészítése:
A szirup a legfontosabb. Ehhez minden hozzávalót egy lábasba rakunk, felforraljuk és közepes lángon hagyjuk gyöngyözni kb 10 percig.
A szóráshoz a diót és a mákot fele-fele cukorral összekeverjük, a mákot esetlegesen át is darálhatjuk.
A réteslapokból hármat egymásra helyezünk úgy, hogy mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. A harmadik lapot is megkenjük kevés vajjal, megszórjuk a cukros keverékkel, majd félbevágjuk. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük mindkét cukros réteslapot, kb 3 cm-es darabokra vágjuk és egy enyhén kivajazott tepsibe rakosgatjuk őket, viszonylag szorosan egymás mellé.
Addig folytatjuk, míg el nem fogy a réteslap.
Mikor tele lett a tepsi a kis baklava tekercsekkel, 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk őket kb 35-40 percre, majd még melegen lelocsoljuk a cukorsziruppal.
Díszítésnek a diós csíkot darált vagy durvára vágott dióval, a mákos tekercsek sávját pedig darált mákkal szórjuk.
Tipp:
Nagyon édes (bár szerintem közel nem annyira, mint az eredeti verziója), de annyira eteti magát… Különösen jó, hogy falatnyi kis tekercsekről van szó, így mikor elmész a tepsi mellett gyorsan csak bekapsz 1-1 darabot. :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »