Baklava tekercsek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy kb 30*15-20 cm-es tepsihez:

  • 12 db réteslap
  • 300 g olvasztott vaj
  • 150 g dió
  • 150 g mák
  • 120 g cukor
  • 1 tk őrölt fahéj

A sziruphoz:

  • 280 ml víz
  • 250 g cukor
  • 100 g méz
  • 1 narancs leve

A díszítéshez:

  • dió és mák

Elkészítése:

A szirup a legfontosabb. Ehhez minden hozzávalót egy lábasba rakunk, felforraljuk és közepes lángon hagyjuk gyöngyözni kb 10 percig.

A szóráshoz a diót és a mákot fele-fele cukorral összekeverjük, a mákot esetlegesen át is darálhatjuk.

A réteslapokból hármat egymásra helyezünk úgy, hogy mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. A harmadik lapot is megkenjük kevés vajjal, megszórjuk a cukros keverékkel, majd félbevágjuk. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük mindkét cukros réteslapot, kb 3 cm-es darabokra vágjuk és egy enyhén kivajazott tepsibe rakosgatjuk őket, viszonylag szorosan egymás mellé.

Addig folytatjuk, míg el nem fogy a réteslap.

Mikor tele lett a tepsi a kis baklava tekercsekkel, 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk őket kb 35-40 percre, majd még melegen lelocsoljuk a cukorsziruppal.

Díszítésnek a diós csíkot darált vagy durvára vágott dióval, a mákos tekercsek sávját pedig darált mákkal szórjuk.

Tipp:

Nagyon édes (bár szerintem közel nem annyira, mint az eredeti verziója), de annyira eteti magát… Különösen jó, hogy falatnyi kis tekercsekről van szó, így mikor elmész a tepsi mellett gyorsan csak bekapsz 1-1 darabot. :)