Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Aszalt szilvával töltött puszedli recept

Aszalt szilvával töltött puszedli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Puszedli:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 12,5 dkg margarin
    • 12,5 dkg akácméz
    • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
    • 20 dkg porcukor
    • 0,5 csomag sütőpor
    • 40 dkg liszt
    • 4 ek tejföl
    • 1 púpos kk őrölt fahéj
    • 1 púpos kk őrölt szegfűszeg
    • 1 púpos kk őrölt gyömbér

    Töltelék:

    • aszalt szilva

    Csokiglazúr:

    • 250 ml 30%-os habtejszín
    • 1 ek vaníliakivonat
    • 1 tk rum
    • 250 g étcsokoládé (min. 70%-os)
    • 20 g vaj

    Tetejére:

    • 50 g gőz felett olvasztott tejcsokoládé

    Elkészítése:

    A tésztát előző este kavarjuk ki.

    A tojásokat a citrom és a narancs reszelt héjával, a porcukorral és fél citrom levével kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, szegfűszeggel és a gyömbérrel.

    A margarint és a mézet felolvasztjuk, majd amikor már kéz meleg, hozzákeverjük a tojásos keveréket. Elkeverjük, majd mehet hozzá a lisztes keverék és a tejföl. Alaposan összegyúrjuk és fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.

    Másnap lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, majd mindegyik gombóc közepébe egy-egy szem aszalt szilvát teszünk. Összegömbölygetjük és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk kis helyet hagyva köztük. A tetejüket picit lenyomjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük (10-12 perc). Akkor van kész, ha a puszedlik alja kicsit barna, de csak épphogy, a tetejét pedig már nem lehet benyomni.

    Hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűltek a puszedlik, elkészítjük a csokiglazúrt. Ehhez a tejszínt a vaníliával és a rummal felforraljuk. Az étcsokit egy mély keverőtálba összetörjük és hozzáadjuk a felkockázott vajat is. A forró tejszínes keveréket ráöntjük és gyors mozdulatokkal simára keverjük. Ebbe mártjuk a kihűlt puszedlikat, vagy rácsra téve, a mázzal locsoljuk meg azokat.

    Hagyjuk hűvös helyen teljesen megszáradni. Amikor ezzel is megvagyunk, a gőz felett megolvasztott tejcsokit kicsit hűtsük le, de maradjon folyékony. Egy műanyag zacskóba öntsük át, csavarjuk meg a csokimáz végénél, s egy apró nyílást vágjunk a zacskó csücskénél, ahol majd a csoki kifolyhat. Gyors mozdulatokkal rácsozzuk be a puszedlik tetejét.

    Hideg helyen hagyjuk megszilárdulni, majd fedett dobozokban, hűvös helyen – pl. kamrában – tároljuk.

    Jó étvágyat!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá