Aszalt gyümölcsös kalács recept

Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 2 cs szárított élesztő
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg vörös áfonya
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 1 dl rum
- 10 dkg porcukor
- 1 mk őrölt fahéj
- csipet szerecsendió
- csipet só
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (+ 1 kisebb a lekenéshez)
- 8 dkg vaj
- 2 dl tej
Citromos cukormáz hozzávalói:
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom leve
Elkészítése:
Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, majd az áfonyával, és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is.
A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom, és narancshéjjal.
Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos-tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát.
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!!
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük meg.
A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá. (kb. 10 x 25 cm legyen a tésztacsík)
Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel, és formázzunk csigákat.
Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában.
Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig.
Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.
Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig. Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon, vagy megégjen.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »