Aszalt gyümölcsös kalács recept

Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 2 cs szárított élesztő
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg vörös áfonya
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 1 dl rum
- 10 dkg porcukor
- 1 mk őrölt fahéj
- csipet szerecsendió
- csipet só
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (+ 1 kisebb a lekenéshez)
- 8 dkg vaj
- 2 dl tej
Citromos cukormáz hozzávalói:
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom leve
Elkészítése:
Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, majd az áfonyával, és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is.
A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom, és narancshéjjal.
Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos-tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát.
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!!
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük meg.
A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá. (kb. 10 x 25 cm legyen a tésztacsík)
Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel, és formázzunk csigákat.
Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában.
Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig.
Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.
Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig. Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon, vagy megégjen.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »