Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Aszalt gyümölcsös kalács recept

Aszalt gyümölcsös kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 45 dkg liszt
    • 2 cs szárított élesztő
    • 1 narancs reszelt héja
    • 1 citrom reszelt héja
    • 10 dkg vörös áfonya
    • 5 dkg mazsola
    • 5 dkg aszalt sárgabarack
    • 1 dl rum
    • 10 dkg porcukor
    • 1 mk őrölt fahéj
    • csipet szerecsendió
    • csipet só
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (+ 1 kisebb a lekenéshez)
    • 8 dkg vaj
    • 2 dl tej

    Citromos cukormáz hozzávalói:

    • 10 dkg porcukor
    • 1 citrom leve

    Elkészítése:

    Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, majd az áfonyával, és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.

    A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is.

    A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom, és narancshéjjal.

    Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos-tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát.

    Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!!

    A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük meg.

    A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá. (kb. 10 x 25 cm legyen a tésztacsík)

    Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel, és formázzunk csigákat.

    Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában.

    Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig.
    Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.

    Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig. Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon, vagy megégjen.

    A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

    A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.

    Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá