Almatócsni recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg alma
- kb 30 dkg liszt, fele teljes kiőrlésű, fele sima búzaliszt (BL55)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek cukor
- 1 csom. vanillincukor
- 0,5 csomag sütőpor
- 0,5 csomag mazsola
- 1 csipet só
A kisütéshez:
- 2 dl olaj
Szóráshoz:
- 2 ek fahéjas porcukor
Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, kiszedjük a magházat és lereszeljük egy tálba. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, vanillincukrot, egy csipet sót és a mazsolákat. Ezekkel először összekeverjük, egy kevés levet fog ereszteni, ahogy megolvad a cukor, majd hozzáadjuk a liszt felét a sütőporral. Utána annyi lisztet adunk hozzá, hogy kanállal szaggatható tészta legyen belőle. Aki ismeri a burgonyával készült változatot, annak könnyebb, ahhoz hasonló az állaga.
Egy-két ujjnyi forró olajba szaggatjuk kanállal, és aranybarnára sütjük közepes lángon mindkét oldalát, közben egyszer megfordítva.
Forrón, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp:
Készítettem úgy is kétszer, hogy nem volt reszelő és akkor éles késsen nagyon apró kockákra vágtam, mint mikor hagymát vág az ember a pörkölthöz. De akkor nem engedett elég levet, ami felvette volna a lisztet, és ezért kb fél deci tejed adtam hozzá. Így krémesebb állagú lett, egy kicsit másabb, de szinte még finomabb.