Almás szilvás bitta recept
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 28 dkg liszt
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál fehér bor
- só
A nyújtáshoz:
- liszt
A tepsi kenéséhez-szórásához:
- vaj
- zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 4-5 db savanykás őszi alma
- 10-15 dkg barna nádcukor
- 10 dkg szeletelt mandula
- 10 dkg aszalt szilva
- 1 dl rumaroma
A tetejére:
- 1 evőkanál barna cukor
- vágott lapkamandula
- 2 dkg zöld pisztácia darabolva
A kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
A hideg vajat kockára vágjuk, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót. Jó alaposan összekeverjük robotgéppel, majd a tejfölt, és a bort is hozzáöntjük. 15 percre hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kétszer hajtogatjuk, mint a leveles tésztát. Megint hűtőbe tesszük 15 percre. Közben az almát meghámozzuk, és vékony szeleteket vágunk belőle, összerázzuk a barna cukorral, és a mandulával.
Az aszalt szilvát felvagdaljuk apró darabokra, és rövid ideig a rumaromában áztatjuk. A tésztát kinyújtjuk két darabra, és az egyik darabot egy 25×35 cm-es tepsibe tesszük, amit kivajaztunk, és morzsával megszórtunk.
Megszurkáljuk villával, és erre rakjuk szépen az almát, és a rumaromába áztatott szilvát elosztva arányosan.
Betakarjuk a másik tésztalappal. Ami leesik azt félretesszük, és a tojással megkent tésztára rácsokat sodrunk belőle. Ezt is megkenjük tojássárgával, majd megszórjuk a barna cukorral, és a mandulával, no meg a pisztáciával.
180 fokos sütőbe téve 45 percig sütjük. (Sütés közben lehet hogy kisebbre kell venni a hőfokot 160 fokra) Vigyázzunk, ne piruljon meg nagyon.