Almás szilvás bitta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Almás szilvás bitta

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 28 dkg liszt
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál fehér bor

A nyújtáshoz:

  • liszt

A tepsi kenéséhez-szórásához:

  • vaj
  • zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 4-5 db savanykás őszi alma
  • 10-15 dkg barna nádcukor
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 dl rumaroma

A tetejére:

  • 1 evőkanál barna cukor
  • vágott lapkamandula
  • 2 dkg zöld pisztácia darabolva

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

A hideg vajat kockára vágjuk, hozzáadjuk a lisztet és egy csipet sót. Jó alaposan összekeverjük robotgéppel, majd a tejfölt, és a bort is hozzáöntjük. 15 percre hűtőbe tesszük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kétszer hajtogatjuk, mint a leveles tésztát. Megint hűtőbe tesszük 15 percre. Közben az almát meghámozzuk, és vékony szeleteket vágunk belőle, összerázzuk a barna cukorral, és a mandulával.

Az aszalt szilvát felvagdaljuk apró darabokra, és rövid ideig a rumaromában áztatjuk. A tésztát kinyújtjuk két darabra, és az egyik darabot egy 25×35 cm-es tepsibe tesszük, amit kivajaztunk, és morzsával megszórtunk.

Megszurkáljuk villával, és erre rakjuk szépen az almát, és a rumaromába áztatott szilvát elosztva arányosan.

Betakarjuk a másik tésztalappal. Ami leesik azt félretesszük, és a tojással megkent tésztára rácsokat sodrunk belőle. Ezt is megkenjük tojássárgával, majd megszórjuk a barna cukorral, és a mandulával, no meg a pisztáciával.

180 fokos sütőbe téve 45 percig sütjük. (Sütés közben lehet hogy kisebbre kell venni a hőfokot 160 fokra) Vigyázzunk, ne piruljon meg nagyon.