Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Áfonyás pudingos kalácskoszorú recept

Áfonyás pudingos kalácskoszorú
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 25 dkg liszt
    • 0,5 tasak élesztő
    • 1 dl tej
    • 1 evőkanál cukor
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 db egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 4 dkg margarin
    • csipet só

    Töltelékhez

    • 15 dkg friss, kék áfonya
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 2 evőkanál cukor
    • 1 csomag vaníliás pudingpor
    • 1 evőkanál citromlé
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a tetejére

    Elkészítése:

    A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást, a margarint. Alaposan kidagasztjuk géppel.

    Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát 2 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, szaknyelven slájfoljuk, balról jobbra lenyomva a tenyerünket az asztal lapjára. Konyharuhával letakarva 30 percet hagyjuk kelni.

    Addig elkészítjük a tölteléket. Az áfonyát megmossuk, és kissé lecsepegtetjük, és a cukorral megpároljuk kevés citrommal meglocsolva. A pudingot a cukorral az előírásnak megfelelően 4 dl tejjel sűrűre főzzük, majd ha kihűlt az áfonyával összekeverjük, és kihűtjük a hűtőben. Az egyik cipót 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 25×15 cm.

    A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek. áfonyás pudingot, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.

    A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.

    Egy éles késsel kb. 1,5 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Megkenhetjük tojásfehérjével, mert akkor jobban tapad.

    A töltelékes részt szépen áthajtjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.

    A kalács két végét összedugjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni. Lekenjük 1 tojássárgájával.

    Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk. Ebből a mennyiségből 2 kalácska lesz.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá