Áfonyás pudingos kalácskoszorú

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 0,5 tasak élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 db egész tojás
  • 4 dkg margarin
  • csipet só

Töltelékhez

  • 15 dkg friss, kék áfonya
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 db tojássárgája a tetejére

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a tojást, a margarint. Alaposan kidagasztjuk géppel.

Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 2 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, szaknyelven slájfoljuk, balról jobbra lenyomva a tenyerünket az asztal lapjára. Konyharuhával letakarva 30 percet hagyjuk kelni.

Addig elkészítjük a tölteléket. Az áfonyát megmossuk, és kissé lecsepegtetjük, és a cukorral megpároljuk kevés citrommal meglocsolva. A pudingot a cukorral az előírásnak megfelelően 4 dl tejjel sűrűre főzzük, majd ha kihűlt az áfonyával összekeverjük, és kihűtjük a hűtőben. Az egyik cipót 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 25×15 cm.

A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek. áfonyás pudingot, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.

A töltelékre fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.

Egy éles késsel kb. 1,5 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Megkenhetjük tojásfehérjével, mert akkor jobban tapad.

A töltelékes részt szépen áthajtjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.

A kalács két végét összedugjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni. Lekenjük 1 tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk. Ebből a mennyiségből 2 kalácska lesz.