Áfonyás kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 4 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 g só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 1 üveg áfonya befőtt
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 evőkanál cukor
Linzer tészta hozzávalói:
- 200 g liszt
- 125 g vaj
- 40 g porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 g só
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk. A befőtt levében a cukorral megfőzzük a vaníliás pudingot,még forrón hozzátesszük az áfonyát, hűlni tesszük.
A tésztához az élesztőt, langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, két részre vesszük, az egyik részt kerek formára kinyújtjuk, 30 cm átmérőjű tepsibe tesszük, meghintjük zsemlemorzsával majd rárakjuk a pudingos tölteléket, a tészta másik felével ízlés szerint díszítjük.
Lekenjük felvert tojással, kis ideig még kelesztjük, majd rárakjuk a linzer tésztából készített virágokat, leveleket és előmelegített sütőben 180 fokon, szép arany barnára sütjük.
A linzer tésztához a lisztet, az apróra felkockázott vajat, a porcukrot, a sót és a tojást összedolgozzuk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal átgyúrjuk. Cipót formálunk belőle, légmentesen lezárva hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a többi tésztát elkészítjük.