Áfonyás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 5 g só
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 1 üveg áfonya befőtt
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 evőkanál cukor

Linzer tészta hozzávalói:

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • 40 g porcukor
  • 1 tojás
  • 2 g só

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el, hogy tudjon kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.  A befőtt levében a cukorral megfőzzük a vaníliás pudingot,még forrón hozzátesszük az áfonyát, hűlni tesszük.

A tésztához az élesztőt, langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, két részre vesszük, az egyik részt kerek formára kinyújtjuk, 30 cm átmérőjű tepsibe tesszük, meghintjük zsemlemorzsával majd rárakjuk a pudingos tölteléket, a tészta másik felével ízlés szerint díszítjük.

Lekenjük felvert tojással, kis ideig még kelesztjük, majd rárakjuk a linzer tésztából készített virágokat, leveleket és előmelegített sütőben 180 fokon, szép arany barnára sütjük.

A linzer tésztához a lisztet, az apróra felkockázott vajat, a porcukrot, a sót és a tojást összedolgozzuk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal átgyúrjuk. Cipót formálunk belőle, légmentesen lezárva hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a többi tésztát elkészítjük.