Áfonyás alagút recept
Hozzávalók:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek kristálycukor
- 3 ek liszt
- 2 ek kakaópor
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 ek víz
- 1 narancs reszelt héja
A krémhez:
- 25 dkg mascarpone krémsajt
- 12 dkg friss kékáfonya
- 2 dl tejszín
- 3 ek porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 lime
- 5 dkg barna cukor
- 10 dkg tortabevonó csokoládé
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a vizet, rászitáljuk a sütőporos lisztet és a kakaót, majd elkeverjük. Beleforgatjuk a kemény tojáshabot, sütőpapírral bélelt tepsiben 160-180 fokon tűpróbáig sütjük.
A kész (kihűlt) piskótával kibélelünk egy őzgerinc formát, amit előtte alufóliával bélelünk ki úgy, hogy ráhagyunk néhány centit. A piskótát úgy vágjuk el, hogy egy lap maradjon, amivel befedjük a végén.
A tejszínből és a cukorból habot verünk, az áfonyát a barna cukorral sűrűre főzzük, a lime levével és reszelt héjával ízesítjük. Hagyjuk hűlni.
A krémsajtot a tejszínhabbal lazán összekeverjük, majd hozzáadjuk az áfonyából készült dzsemet, és ezzel megtöltjük a formát. Tetejére ráborítjuk a piskótacsíkot, és ráhajtjuk az alufóliát, majd a hűtőben lehűtjük.
Ezt követően kivesszük a formából, és tortabevonóval bevonjuk. Ha megdermedt, vékonyan felszeleteljük.