Áfonyás alagút

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 ek kristálycukor
  • 3 ek liszt
  • 2 ek kakaópor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 ek víz
  • 1 narancs reszelt héja

 

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone krémsajt
  • 12 dkg friss kékáfonya
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 lime
  • 5 dkg barna cukor
  • 10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a vizet, rászitáljuk a sütőporos lisztet és a kakaót, majd elkeverjük. Beleforgatjuk a kemény tojáshabot, sütőpapírral bélelt tepsiben 160-180 fokon tűpróbáig sütjük.

A kész (kihűlt) piskótával kibélelünk egy őzgerinc formát, amit előtte alufóliával bélelünk ki úgy, hogy ráhagyunk néhány centit. A piskótát úgy vágjuk el, hogy egy lap maradjon, amivel befedjük a végén.

A tejszínből és a cukorból habot verünk, az áfonyát a barna cukorral sűrűre főzzük, a lime levével és reszelt héjával ízesítjük. Hagyjuk hűlni.

A krémsajtot a tejszínhabbal lazán összekeverjük, majd hozzáadjuk az áfonyából készült dzsemet, és ezzel megtöltjük a formát. Tetejére ráborítjuk a piskótacsíkot, és ráhajtjuk az alufóliát, majd a hűtőben lehűtjük.

Ezt követően kivesszük a formából, és tortabevonóval bevonjuk. Ha megdermedt, vékonyan felszeleteljük.