Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

TOP 12 klasszikus ünnepi sütemény, pont olyan, mint amit a nagyi sütött!

Dátum: 2024-11-26 / Írta: Budai István / Látták: /

Az ünnepi asztal nélkülözhetetlen részei a nagyi klasszikus receptjei, amelyek mindenkit nosztalgikus hangulatba hoznak. A mézes krémestől a diós és mákos bejgliig, ezek a sütik a hagyomány és a meghittség ízeit hozzák el Karácsonyra. Kóstolj bele a nagymama konyhájának varázsába, és készítsd el ezeket az időtlen kedvenceket!




  • A Karácsony egyik legszebb része a nosztalgia, amikor az ünnepi illatok és ízek visszarepítenek minket a gyerekkorunkba. A nagyi süteményei nemcsak finomak, hanem a családi összetartozást is szimbolizálják. A mézes krémes rétegei, a mennyei zserbó dióval és lekvárral töltött gazdagsága, vagy épp a mákos és diós bejgli ízei mind-mind emlékeztetnek arra, hogy az ünnepek az apró örömökről szólnak. A hókifli, a flódni és a pozsonyi kifli egyszerre tradicionális és különleges választás, amelyek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Ezek a receptek nemcsak az időtlen karácsonyi hangulatot hozzák el, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy továbbvigyük a családi hagyományokat.

    1. Mézes krémes recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg liszt
    • 15 dkg porcukor
    • 3 dkg zsír
    • 3 ek méz
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 ek tej
    • 1 tk szódabikarbóna

    Töltelék:

    • 20 dkg margarin
    • 25 dkg porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 3 ek liszt
    • 0,5 l tej
    • 3 dl baracklekvár

    Tetejére:

    • 10 dkg étcsokoládé
    • 3 ek olaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Mennyei zserbó recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Kati szelet recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg finomliszt
    • 20 dkg vaj
    • 15 dkg porcukor
    • 1 cs sütőpor
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 dl tej

    Krémhez:

    • 2 dl tej
    • 10 g vaníliás cukor
    • 0,5 dl rum
    • 20 dkg vaj
    • 20 dkg porcukor
    • 5 dkg kakaópor
    • 5 ek sárgabaracklekvár

    Tetejére:

    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 25 dkg porcukor

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Hájas párna recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 60 dkg finom vagy rétesliszt
    • nagy csipet só
    • 1 tk cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek ecet
    • 2 ek tejföl
    • kb 2-2,5 dl víz

    Hájas réteghez:

    • 450 g tisztított, ledarált háj
    • 10 dkg finomliszt

    Töltéshez:

    • sűrű, sütésálló lekvár

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Diós és mákos bejgli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • fél kg finomliszt
    • 25 dkg margarin (hideg)
    • 1 cs instant élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 2 dl tej (langyos)
    • csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez

    Diós töltelék:

    • 20 dkg dió (darált)
    • 1 dl tej
    • 18 dkg porcukor
    • 1 ek sárgabarack lekvár
    • 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
    • 3 kiskanál rumaroma
    • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)

    Mákos töltelék:

    • 20 dkg mák (darált)
    • 1,5 dl tej
    • 18 dkg porcukor
    • 2 ek sárgabarack lekvár
    • 1 kisebb citrom reszelt héja
    • mazsola ízlés szerint (de elhagyható)

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Hókifli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg margarin, vagy zsír
    • csipet só
    • 2 kk cukor
    • kb 2- 2,5 dl tejföl

    Töltelék:

    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
    • 10 dkg cukor
    • 20 dkg darált dió
    • vaníliás cukor
    • csipet só

    A mákos tölteléket is ugyanezzel az arányokkal készítettem csak vaníliás cukor helyett reszelt citromhéjat tettem bele.

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Flódni recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Krémes házi tésztával és főzött krémmel recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    9. Pozsonyi kifli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    10. Kókuszkocka recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 40 dkg liszt
    • 1 csomag sütőpor
    • 10 dkg margarin
    • 20 dkg kristálycukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek olvasztott méz
    • 2 dl tej

    Kakaós máz:

    • 20 dkg porcukor
    • 20 dkg margarin
    • 3 ek kakaó
    • 1 rumaroma
    • 1 dl tej

    Továbbá:

    • 1,5 csomag kókuszreszelék

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    11. Kozáksapka vagy hólabda recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 20 dkg liszt
    • 6  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 12 dkg porcukor
    • 6 ek tej
    • 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
    • fél cs sütőpor
    • csipet só

    Krém:

    • 2 dl tej
    • 2 ek liszt
    • 10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
    • 10 dkg porcukor
    • kb fél üvegcse rumaroma

    Csokimáz:

    • 90 g étcsokoládé
    • 1 kiskanál margarin

    Forgatáshoz:

    • kb 8 dkg kókuszreszelék

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    12. Ezerjó süti recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 40 dkg liszt
    • 25 dkg hideg vaj
    • 2 dl tejföl
    • 1 kk só
    • 1 ek citromlé

    A mákos töltelékhez:

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 15 dkg darált mák
    • 10 dkg porcukor
    • 1 üveg meggybefőtt(7 dl,mag nélkül)

    A túrós töltelékhez:

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg porcukor
    • 30 dkg rögös tehéntúró
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 5 dkg mazsola

    Az almás töltelékhez:

    • 6-8 db alma (körtével is lehet)
    • 1kk őrölt fahéj
    • 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint,almától függően)

    A lapok szórásához:

    • zsemlemorzsa

    Szükség van még egy 25×39 cm-es tepsire vagy 30×30 cm-es gáztepsire

    A tepsi kikenéséhez:

    • 5 dkg vaj

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá