A karácsonyi vendégvárás során a sós sütik különleges helyet foglalnak el az ünnepi menüben. Ezek a finomságok nemcsak praktikusak, hiszen előre elkészíthetők, de változatos ízvilágukkal és látványos megjelenésükkel igazán feldobják az asztalt. Ezúttal 10 különleges receptet válogattunk össze, amelyekkel garantáltan sikert aratunk a vendégek körében.
A sajtos falatkák és a borzas sajtos pogácsa a hagyományos ízek kedvelőinek kínál omlós, mégis ropogós falatokat. Ha valami különlegesebbre vágyunk, a sonkakrémes labdabukták vagy a húsos párnák remek választást jelentenek, hiszen egyszerre tartalmasak és ínycsiklandóak. A káposztás hasé egy klasszikus finomság, amely nosztalgikus hangulatot idéz az ünnepekbe.
A pizzás csavart és a sajtos papucs modern ízekkel gazdagítják az ünnepi asztalt, míg a sajtos képviselőfánk egy kreatív és látványos megoldás, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz. A fenyőfa alakú falatkák nemcsak ízletesek, hanem szemet gyönyörködtetőek is, így különösen jól mutatnak a karácsonyi tálalás során. A sajtróló pedig a sajtimádók álma, amely egyszerre omlós és krémes.
Ezek a sós sütik nemcsak ízükben, hanem elkészítésük egyszerűségében is kiválóak, így ideálisak a karácsonyi készülődés során. Legyen szó vendégvárásról vagy egy hangulatos családi összejövetelről, ezek a receptek biztosítják, hogy az ünnep igazán különleges legyen. Próbáljuk ki őket, és tegyük felejthetetlenné a karácsonyt sós finomságokkal!
1. Sajtos falatkák recept
Hozzávalók:
- 2*270 g leveles tészta előre nyújtva
- 2-3 ek majonéz (helyette lehet ízesített tömlős sajt vagy pizzakrém is)
- sonka vagy szalámi szeletek
- szeletelt sajt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Káposztás hasé recept
Hozzávalók:
- fél fej káposzta
- 1 csomag leveles tészta
- 1 ek cukor
- 1-2 kk só
- 1-2 ek olaj/vaj
- fél kk bors
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- liszt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Fenyőfa alakú falatkák recept
Hozzávalók:
- kb 550 g kész vagy saját magunk által gyúrt pizza tészta
Töltelék:
- pizza szósz
- reszelt sajt és aprított mozzarella
- kukorica, apróra vágott savanyú uborka
- aprított felvágott…stb, amit szeretnénk beletölteni
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Sajtroló recept
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
Krém:
- 0,5 l tej
- 5 ek liszt
- 25 dkg sajt (ementáli és füstölt sajt keverékét használtam)
- 10 dkg vaj
- 1 db tömlős sajt (10 dkg)
- só, bors
- +reszelt sajt a díszítéshez
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Sonkakrémes labdabukták recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 nagy csipet cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 20 dkg sonka
- 3 db háromszögletű sajt
- 1 tk majonézes torma
Továbbá:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni
- 1 kk szezámmag
- 2 ek tej az átgőzöléshez
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Húsos párnák recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sima liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 15 dkg sütőmargarin
- 1 nagy ek tejföl
- 1 kk só
- langyos tej
Töltelék:
- 40 dkg darált sertés comb
- 10 dkg darált füstölt szalonna
- 3 ek étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kk zúzott fokhagyma
- 1 tk darált paprika vagy pirosarany
- 1 tk sűrített paradicsom
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 csipet őrölt bors
- 1 csipet só
- 4-5 db friss bazsalikom levél
- 1 kis szál friss tárkony
- 1 kis szál friss kakukkfű vagy mindháromból 1-1 kk morzsolt tasakos
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS +1 fehérje
- 1 ek zsemlemorzsa
Tetejére:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 ek tejföl
- szezámmag
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Pizzás csavart recept
Hozzávalók:
- 2 cs. fagyasztott leveles tészta
- 1 db tubusos ketchup (160 g-os)
- 1 db tubusos pizzakrém (160 g-os)
- oregano (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- szezámmag
- kb. 20-25 dkg reszelt sajt (trapista)
Kenéshez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Szóráshoz:
- szezámmag
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Sajtos papucs recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 tk só
- 1 tk cukor
Töltelék:
- 2,5 dl tej
- 2,5 ek liszt
- 10 dkg reszelt sajt
- 10 dkg vaj
- 1 tubus sajtkrém
- reszelt sajt a forgatáshoz
- só és bors ízlés szerint
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Borzas sajtos pogácsa recept
Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 3 dl tejföl
- 1 mk só
A pogácsák lekenéséhez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A krém hozzávalói:
- fél liter tej
- 8 dkg liszt
- 8 dkg reszelt sajt
- 10 dkg margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- pici só
A hempergetéshez:
- 15 dkg reszelt sajt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Sajtos képviselőfánk recept
Hozzávalók:
- 125 ml víz
- 65 g zsiradék (nálunk most vaj)
- 1/2 tk só és cukor
- 75 g finomliszt
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelék:
- 500 ml tej
- 50 g finomliszt
- 200 g sajt reszelve (lehet benne füstölt is)
- 150 g vaj
- só és szerecsendió ízlés szerint