Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened

Dátum: 2025-09-05 / Írta: Budai István / Látták: /

Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, ami átmelegít a hűvös napokon. Ebben a válogatásban nyolc különleges receptet gyűjtöttünk össze, a klasszikus frankfurti levestől a krémes gombalevesen át egészen a pikáns sütőtökkrémlevesig. A sajtos-burgonyás változatok és a kukoricakrémleves igazi selymes élményt kínálnak, míg a tojásos-kolbászos zöldbableves és a tejfölös vargányás leves a hagyományos ízeket hozzák közelebb. Ezek a fogások nemcsak tartalmasak és táplálóak, hanem igazi lélekmelengető finomságok is. Meríts ihletet, és készítsd el őket a család örömére egy borongós őszi napon!

  • 1. Pikáns sütőtökkrémleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:
    A leveshez:

    • 1 l csirkeleves alaplé
    • 50 dkg sült sütőtök
    • só, bors ízlés szerint
    • 0,5 közepes fej aprított vöröshagyma
    • 1/2 tk friss kakukkfű
    • 1 gerezd aprított fokhagyma
    • 1/2 tk őrölt gyömbér
    • 1/4 tk fahéj
    • késhegynyi őrölt szerecsendió
    • 120 ml tejszín

    A tálaláshoz:

    • tejszín
    • ropogósra sütött bacon és kolbász
    • kevés aprított petrezselyemzöld

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Hagyományos frankfurti leves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • kevés zsiradék
    • 10-15 dkg füstölt szalonna
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma
    • egy kisebb fej kelkáposzta (kb 1 kg tisztítva)
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • 1 kiskanál őrölt kömény
    • só, bors ízlés szerint
    • kb 1 púpos ek morzsolt majoránna
    • 1 púpos ek pirospaprika
    • 3 ek finomliszt
    • 2,5-3 l víz
    • 3-4 közepes nagyságú krumpli
    • 50 dkg virsli
    • 3 dl tejföl

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Kukorica krémleves baconnel recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 10 szelet bacon
    • 820 g csemegekukorica
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 150 g tejföl
    • 1 evőkanál finomliszt
    • 1 dl tej
    • só ízlés szerint
    • curry ízlés szerint (elhagyható)
    • 1 szál újhagyma

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Gombakrémleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 50 dkg gomba, megtisztítva, felszeletelve – csiperke, vagy sampion
    • 1 fej vöröshagyma
    • 10 dkg vaj
    • 2 dl főzőtejszín
    • 2 gerezd fokhagyma
    • bors
    • olaj
    • fél liter zöldség leves alaplé
       

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Tojásos-kolbászos zöldbableves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 80 dkg zöldbab megtisztítva és darabolva
    • 25 dkg füstölt kolbász darabolva
    • tojás
    • 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
    • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1 csokor kapor felaprítva
    • 1 szál zellerzöld
    • 330 g tejföl
    • 2 evőkanál olaj
    • 1 púpozott evőkanál finomliszt
    • 1 teáskanál pirospaprika
    • őrölt bors

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Sajtos burgonyakrém leves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 6–8 közepes burgonya
    • húsalaplé
    • 1 evőkanál vaj
    • 2 csapott evőkanál liszt
    • kb 10 dkg sajt
    • 2,5–3 dl tejföl
    • húsos szalonna vagy bacon
    • reszelt cheddar a tetejére

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Sajtos-póréhagymás burgonyakrémleves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 csomag Low Ca burgonyakrémleves por
    • 100 g ömlesztett sajt
    • 400 g póréhagyma
    • 200 g szalonna (vagy csirkemell sonka)
    • petrezselyemzöld

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Tejfölös vargányás leves recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 5 dkg szárított vargánya gomba
    • 2 szál sárgarépa
    • 1 szál fehérrépa
    • 50 dkg burgonya
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • 1 tk házi paprikakrém
    • 1 tk házi ételízesítő
    • 3-4 evőkanál étolaj
    • 1 teáskanál pirospaprika
    • só ízlés szerint
    • őrölt bors ízlés szerint
    • 2 db babérlevél
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 2 dl tejföl
    • 1 csapott evőkanál liszt
    • 1 tk ecet

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá