Pedig a lehetőségek tárháza gyakorlatilag korlátlan a köretek tekintetében! Ha újítasz, annak több előnyét is élvezni fogod, hiszen nem csak az ízlelőbimbóidat kényeztetheted új ízekkel, de a hagyományosnál egészségesebb köretek is kerülhetnek a tányérodra!
Bulgur
Nagyon “simulékony” köret, hiszen akárcsak a rizs, semleges ízű, éppen ezért fűszeres, sós, de édesebb változatban is elkészíthető. Ráadásul bajlódni sem kell vele, hiszen a bulgurt nem főzzük, hanem forró vízben pároljuk, így nyugodtan magára hagyhatod, míg elkészül. Ugyan nem gluténmentes, de kitűnő tápanyagforrás.
A szárított búzaszemekből készített bulgurban sok vitamin – elsősorban B-vitaminok -, ásványi anyag és rost található. Készítheted önmagában, de gazdagíthatod bármilyen párolt vagy sült zöldséggel, sajttal, illetve kedvedre használhatsz hozzá a húshoz is illő fűszereket.
Sütőtök
Kora ősztől tél végéig hozzájuthatunk a sokoldalú sütőtökhöz, amiből nem csak levest érdemes készíteni. A sütőtök is kiváló a kísérletezésre, hiszen készíthetünk belőle pürét, tócsnit, de kisüthetjük akár hasáb formában is, akárcsak a burgonyát.
Fűszerek közül kiválóan illik hozzá a só, bors, chili, oregánó, curry, de használhatsz hozzá egy csipet cukrot is.
Sárgarépa
Nem is gondolnád, hogy a sárgarépából milyen finom, fűszeres köret készíthető! A legjobb, hogy ehhez a zöldséghez egész évben hozzájuthatsz, így bármikor elkészítheted pl. csirkemell mellé.
A kisebb méretű répákat sütheted egyben, a nagyobbakat darabold hasábra. Fűszerezéséhez használj chilit, korandert, sót, nádcukrot. Mikor elkészült, locsold meg kevés pisztáciaolajjal!
Cékla
A céklára hajlamosak vagyunk kizárólag savanyúságként tekinteni, pedig kiváló köret-alapanyag. Készíthetjük joghurttal, sóval, borssal, fokhagymával köménnyel fűszerezve, de nagyon jó páros alkotnak az almával is.
A birsalma és a savanykás almafajták a legjobbak hozzá, kettősüket megtoldhatjuk vöröshagymával, sárgarépával is.
Köles
Régen alapvető élelmiszer volt, most pedig újra kezd divatba jönni. Nem véletlen, hiszen a köles az egyik legegészségesebb köret, ami ráadásul a hajaddal és a bőröddel is csodát művel. A vércukorproblémákkal és emésztési zavarokkal küzdőknek kifejezetten ajánlott ez a könnyen emészthető ez a gabonaféle.
Mivel gluténmentes, remek alternatíva a gluténérzékenyek számára. Ha köretet készítünk belőle, 3-szoros mennyiségű vízben főzzük meg. Előtte hagymás olajon is átpiríthatjuk, hogy még jobb ízt kapjon.
Gomba
Lehet főétel, de izgalmas köret is. A nagyobb szeletekre van cikkekre vágott gombát fokhagymával, petrezselyemmel megpiríthatjuk, de elkészíthetjük tejszínesen vagy párolva is.
Zsályával, citromlével, fokhagymával egyben is megsüthetjük a gombafejeket. Nem csak finom, de egyben mutatós köretet készíthetünk így.
Körte
Ha gyümölcsökről van szó, többnyire az almán kívül nem is gondolkodunk egyébben. A körte méltatlanul mellőzött, nagyon egészséges gyümölcsünk, amit vajban, citromhéjjal és citromlével kisütve köretként is kínálhatunk.
Ízét nagyon jól kiegészíti a bors és a rozmaring. Ha sütőben így fűszerezve készítjük el a körtét, halak, grillezett húsok, de akár sajtok mellé is felszolgálhatjuk.
Avokádó
Az avokádóból nem csak saláta vagy gaucamole készíthető. Ugyanúgy megsütheted fűszeresen, mint bármely más zöldséget. Vágd cikkekre, fűszerezd, sóval, borssal, fokhagymával és told be a sütőbe.
Talán a legmeglepőbb, hogy akár ki is ránthatod! A bundájához a szokásos liszt-tojás-zsemlemorzsát használd, de a morzsa házilag készített vagy nagyobb szemű, rusztikus legyen. Az avokádó még az egyszerű rizst vagy rizottót is képes új magaslatokba emelni, még izgalmasabbá teheted, ha lime-mal készíted el.