Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Főzelék minden napra – zöldséges receptek frissen, gyorsan, finoman

Dátum: 2025-06-19 / Írta: / Látták: /

A főzelék nem unalmas, ha jól készítjük! Ezek a krémes, fűszeres, könnyű és tápláló receptek megmutatják, milyen sokféle módon lehet újragondolni a hagyományos magyar konyha egyik alappillérét. Spenót, tök, zöldborsó, karalábé vagy sárgarépa – minden zöldség megérdemli, hogy főszerepet kapjon. Friss fűszerekkel, tejszínnel, kaporral vagy tojással tálalva ezek a főzelékek egyszerre háziasak és frissítők. Egyél belőlük nyáron, télen, bármikor – mert a főzelék újra menő!

  • 1. Tejszínes spenót főzelék recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 25 dkg spenótpüré
    • 2 dl tejszín
    • 1 dl víz
    • 1 zsemle
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál olaj
    • 1 evőkanál finomliszt
    • 1 db húsleveskocka

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    2. Tökfőzelék recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg gyalult tök
    • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
    • 1 csokor kapor
    • kb 2 dl tejföl
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 1-2 tk ecet (ízlés szerint)
    • pirospaprika (opcionális)
    • 3 ek olaj
    • 3-4 ek finomliszt

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    3. Zöldborsófőzelék főtt tojással recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 40 dkg zsenge zöldborsó
    • 1 csokor petrezselyemzöld
    • 2 tk étkezési keményítő
    • 1,5 dl tej
    • ízlés szerint őrölt bors
    • ízlés szerint szerecsendió
    • csipetnyi cukor

    Tálaláshoz:

    • tojás

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    4. Bazsalikomos-tárkonyos karalábéfőzelék recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 3 db karalábé
    • 1,5 fej vöröshagyma
    • 1-2 ek vaj
    • ízlés szerint olíva étolaj
    • ízlés szerint bazsalikom
    • ízlés szerint só
    • ízlés szerint bors
    • 500 ml tejszín
    • 140 ml tejföl (1 kis doboz)
    • 1/2 citrom leve
    • ízlés szerint paprika

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    5. Paradicsomos káposztafőzelék recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 db fejeskáposzta
    • 1 nagyobb fej vöröshagyma
    • 1 l paradicsomlé
    • 1-2 konzerv sűrített paradicsom
    • 1 l zöldség alaplé
    • 2 ek cukor
    • 2 ek olaj
    • só, bors
    • 1 tk őrölt kömény

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    6. Zöldbabfőzelék recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 1 kg sárga hüvelyű zöldbab
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • őrölt fekete bors
    • 2 tk ételízesítő
    • 2 tk pirospaprika
    • 3 ek liszt
    • 2-3 dl tejföl
    • 5 dkg vaj
    • 1 ek étolaj
    • annyi víz, hogy bőven ellepje

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    7. Édes sárgarépafőzelék recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 5 nagyobb sárgarépa (Kb. 20 dkg reszelve mérve)
    • 0,5 kk só
    • 2 púpos ek liszt
    • 3 ek olaj
    • 1 csapott tk fűszerpaprika
    • 2,5 dl tejföl
    • Cukor ízlés szerint (nálam 2 ek)

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    8. Kapros cukkinfőzelék recept

    Hozzávalók:

    Hozzávalók:

    • 2 db zsenge cukkini (én fagyasztottból készítettem)
    • 1-2 db krumpli
    • 1 db vöröshagyma
    • 1 csokor kapor
    • 2 tk ételízesítő
    • őrölt fehér bors
    • 1,5 dl főzőtejszín

    Recept ide kattintva folytatódik »»»

    Szólj hozzá