Ebben a válogatásban 9 olyan gulyás levest gyűjtöttünk össze, amelyek garantáltan feldobják a hideg napokat. A pandúrgulyás és a palócgulyás különleges ízvilágot hoznak, míg a babgulyás és a csülkös babgulyás igazi, laktató egytálételként is megállják a helyüket. A tejfölös-gombás zúzagulyás és a lencsegulyás csipetkével egyedi ízeket adnak a megszokott gulyás leveseknek, míg a sertéshúsos és a „kicsit másképp” elkészített gulyás levesek új oldaláról mutatják be ezt a klasszikus fogást.
1. Pandúrgulyás / betyárleves recept
Hozzávalók:
- 30 dkg sertésvelő
- 1 kg sertéslapocka
- 3 db vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 db zöldpaprika
- 1 db nagyobb paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt köménymag
- só, őrölt bors
- 25 dkg csiperkegomba
- 1 nagy marék zöldborsó és zöldbab
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 2-3 babérlevél
- kis csokor kapor
- 2 kiskanál mustár
- 2 evőkanál almaecet
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál finomliszt a habaráshoz
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, liszt a galuskához
- igény szerint csípős paprika
- tejföl a tálaláshoz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Palócgulyás recept
Hozzávalók:
- 1 kg vágott zöldbab
- 1 kg kockázott sertéscomb
- 1 kg kockázott krumpli
- 3 dl tejföl
- 3 evőkanál liszt
- pirospaprika
- só
- őrölt kömény
- bors
- 2-3 nagyobb fej vöröshagyma
- citromlé
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Babgulyás recept
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka
- 50 dkg száraz tarkabab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 ek paprikakrém
- ízlés szerint köménymag
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 4 fokhagymaszár
- egy nagyobb darab zellerlevél
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 tk pirospaprika
- 1 ek zsír vagy étolaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Tejfölös-gombás zúzagulyás recept
Hozzávalók:
- 50 dkg pulykazúza
- 50 dkg gomba
- 1 nagy vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 cikk zeller (nagyobb)
- 2-3 db krumpli
- 2 db babérlevél
- 1 tk köménymag
- 1 tk pirospaprika
- só (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 1/2 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 1 ek olaj
- 1-1,5 l víz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Babgulyás vadász módra recept
Hozzávalók:
- 1 kg szarvas gulyáshús
- 2 fej vöröshagyma
- 20 dkg szalonna
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 4 db közepes burgonya
- 20 dkg tarkabab
- 2 evőkanál pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál vad fűszerkeverék
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bor
Tálaláshoz
- ízlés szerint csipetke
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Csülkös babgulyás bográcsban recept
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg füstölt házi sertéscsülök
- 1 kg marhalábszár
10-20 dkg disznózsír - 1 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db zeller
- 0,5 kg burgonya
- 1 kg fejtettbab
- 3 db babérlevél
- 2 ek liszt
- 2 dl tejföl
- 3-4 dkg sürített paradicsom
- 3 ek őrölt fűszerpaprika
- só-, bors-, őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- víz kb. 3 l
- 1 csokor petrezselyemzöld
Csipetkéhez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb. 10 dkg liszt (amennyit felvesz)
- pici só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Gulyásleves sertéshúsból recept
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéshús /vagy comb, lapocka/
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 zeller gumó
- 2 szál zeller zöld
- 4-5 szem burgonya
- só
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db paprika /az egyik hegyes erős is lehet/
- 2 db paradicsom
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 1 mk őrölt fekete bors
- 1 ek pirospaprika
- 1 ek sertészsír
A leves betéthez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4-5 ek finomliszt
- csipet só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Babos lencsegulyás csipetkével recept
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús (lábszár, nyak…)
- 30 dkg vörös bab
- 30 dkg lencse
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek ételízesítő
- 4 babérlevél
- 2 ek pirospaprika
- 2 dl vörösbor
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- ízlés szerint mustár
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint ecet
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6-7 ek rétesliszt
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Gulyásleves kicsit másképp recept
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéscomb (v. marhahús)
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 2 paradicsom
- 3-4 krumpli
- 0,5 ek paradicsompüré
- 1 tk liszt
- 2 babérlevél
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk őrölt köménymag
- 2 húsleveskocka
- pirospaprika
- só
- őrölt fekete bors
- tejföl
- 5 dkg vaj