Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

8 kipróbált bejgli recept idén karácsonyra: Ezekkel nem érhet csalódás

Dátum: 2024-12-10 / Írta: Budai István / Látták: /

A bejgli az ünnepi asztal sztárja, amely nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony. Összegyűjtöttünk hét különleges receptet, amelyek mindegyikét saját magunk is kipróbáltuk, hogy garantáltan ne érjen senkit csalódás. A klasszikus mákos és diós változatok mellett új, izgalmas ízekkel is megismerkedhetünk. Akár a hagyományokat szeretnénk követni, akár valami újdonságra vágyunk, ezekkel a receptekkel biztos a siker. Tarts velünk, és varázsoljuk együtt felejthetetlenné az idei ünnepeket!




  • A karácsony varázsa nemcsak a meghitt pillanatokban és a csillogó dekorációkban rejlik, hanem az asztal körüli örömökben is. Az ünnepi asztal egyik legfontosabb szereplője, a bejgli, generációk óta hozza össze a családokat és barátokat. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a frissen sült, aranyszínűre sült bejgli illata betölti az otthonunkat, és az első szelet felvágásakor megcsodálhatjuk a tökéletesen tekeredett mák- vagy diótölteléket. De a tökéletes bejgli elkészítése nem kis kihívás, ezért úgy döntöttünk, hogy minden receptet saját magunk tesztelünk, hogy a végeredmény garantáltan örömet okozzon.

    Az összeállított válogatásunkban hét kipróbált receptet mutatunk be, amelyek között megtalálhatók a klasszikus változatok, de azok sem fognak csalódni, akik valami újdonságra vágynak. A hagyományos diós és mákos mellett megismerhetjük a gesztenyés, a fahéjas aszalt szilvás  és a pisztáciás változatot is, amelyek új színt visznek az ünnepi asztalra.

    Mivel mindegyiket saját konyhánkban teszteltük, nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek a receptek működnek!  Tudjuk, milyen bosszantó lehet, ha a tészta kireped, a töltelék kifolyik, vagy a bejgli nem úgy sül meg, ahogy vártuk.

    Ez a receptválogatás nemcsak az ünnepi desszert készítésében segít, hanem abban is, hogy a konyhában töltött idő valódi élménnyé váljon. Akár egyedül, akár a családdal együtt készítjük, ezekkel a receptekkel garantáltan sikerül elvarázsolni szeretteinket. Vágjunk bele, és tegyük idén még különlegesebbé a karácsonyt egy tökéletes bejglivel!

    1. Mákos és diós bejgli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 1,5 dl tej
    • 2 dkg élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 20 dkg hideg vaj vagy margarin

    Mákos töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált mák
    • 1,5 dl víz
    • 10 dkg cukor
    • 1 narancs héja és a leve
    • csipet őrölt szegfűszeg
    • 3 dkg kandírozott narancshéj
    • 8 dkg darált keksz

    Diós töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált dió
    • 1,5 dl víz
    • 10 dkg cukor
    • csipet őrölt fahéj
    • 1 citrom héja és leve
    • 3 dkg forró vízbe áztatott, majd leszűrt mazsola
    • 8 dkg darált keksz

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    2. Fahéjas-aszalt szilvás bejgli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 5 dkg porcukor
    • 25 dkg vaj vagy margarin
    • 1,5 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2 dkg élesztő
    • csipet só
    • fél citrom reszelt héja

    Töltelék:

    • kb 70 dkg aszalt szilva
    • 15 dkg cukor
    • 2 ek méz
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 dl víz
    • 3 dl vörösbor
    • 5-6 db őrölt szegfűszeg
    • 2 kiskanál őrölt fahéj

    Kenéshez:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    3. Forralt boros, aszalt szilvás bejgli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg finomliszt
    • 12 dkg vaj (puha)
    • 1 dl tej (hideg)
    • 3 dkg porcukor
    • 1 dkg friss élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só

    Töltelék:

    • 200 g cukor
    • 2 evőkanál méz
    • 50 ml víz
    • 100 ml száraz vörösbor
    • 1 vaníliarúd kikapart magja
    • 5 szegfűszeg
    • 1 teáskanál reszelt citromhéj
    • 200 g fahéjas aszalt szilva

    Tetejére:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    4. Gesztenyés bejgli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg finomliszt
    • 12 dkg vaj (puha)
    • 1 dl tej (hideg)
    • 3 dkg porcukor
    • 1 dkg friss élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só

    Töltelék:

    • 175 ml tej
    • 1,5 evőkanál búzadara (púpos)
    • 25 dkg gesztenyepüré (cukrozott, ízesített)
    • rumaroma
    • 2 teáskanál kandírozott kanarncshéj

    Tetejére:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    5. Pisztáciás bejgli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg finomliszt
    • 12 dkg vaj (puha)
    • 1 dl tej (hideg)
    • 3 dkg porcukor
    • 1 dkg friss élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só

    Töltelék:

    • 21 dkg pörkölt pisztácia (sótlan, hámozott)
    • 240 ml narancslé
    • 15 dkg cukor
    • 6 dkg darált keksz
    • 1 teáskanál vanília őrlemény
    • 0,5 kiskanál őrölt kardamom

    Tetejére:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    6. Mákos bejgli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:Tészta:

    • 75 dkg finomliszt
    • 2 dl tej
    • 2 dkg élesztő
    • 5 dkg porcukor
    • 25 dkg vaj
    • 2 nagyobb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 nagy csipet só

    Mákos töltelék:

    • 45 dkg darált mák
    • 7,5 dl tej
    • 30 dkg cukor
    • 10 dkg búzadara
    • 1 citrom lereszelt héja

    Kenéshez:

    •  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    7. Bejgli (mákos és diós) recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    Tészta:

    • 90 dkg liszt
    • 25 dkg margarin vagy vaj
    • 12,5 dkg zsír
    • kb 2 dl hideg víz
    • 2,5 dkg élesztő
    • 10 dkg porcukor
    • csipet só
    • 1 dl hideg, cukormentes tejszín (pl 30 %-os)
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája

    Mákos töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált mák
    • 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
    • 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa (darált keksz)
    • ízlés szerint reszelt citromhéj (nálam kb 1,5 citrom héja került bele)
    • kb 1 citrom leve
    • mazsola ízlés szerint (elhagyható)
    • 2,5 dl víz

    Diós töltelék (3 rúdhoz):

    • 40 dkg darált dió
    • 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
    • 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
    • ízlés szerint fahéj (nálam kb 2 púpos tk)
    • 2,5 dl víz

    Gesztenyés ( 1 rúdhoz, opcionális):

    • 25 dkg gesztenyemassza
    • 1-2  ek rum, vagy rumaroma
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • reszelt narancshéj

    Lekenéshez:

    • tojássárgája
    • tojásfehérje

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    8. Aszalt gyümölcsös bejgli recept

    Recept képe

    Hozzávalók:

    • 30 dkg finomliszt
    • 12 dkg vaj (puha)
    • 1 dl tej (hideg)
    • 3 dkg porcukor
    • 1 dkg friss élesztő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • csipet só

    Töltelék:

    • 200 g cukor
    • 2 evőkanál méz
    • 50 ml víz
    • 100 ml száraz vörösbor
    • 1 vaníliarúd kikapart magja
    • 5 szegfűszeg
    • 1 teáskanál reszelt citromhéj
    • 200 g fahéjas aszalt szilva

    Tetejére:

    Recept ide kattintva folytatódik! »»»

    Szólj hozzá