A karácsony varázsa nemcsak a meghitt pillanatokban és a csillogó dekorációkban rejlik, hanem az asztal körüli örömökben is. Az ünnepi asztal egyik legfontosabb szereplője, a bejgli, generációk óta hozza össze a családokat és barátokat. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a frissen sült, aranyszínűre sült bejgli illata betölti az otthonunkat, és az első szelet felvágásakor megcsodálhatjuk a tökéletesen tekeredett mák- vagy diótölteléket. De a tökéletes bejgli elkészítése nem kis kihívás, ezért úgy döntöttünk, hogy minden receptet saját magunk tesztelünk, hogy a végeredmény garantáltan örömet okozzon.
Az összeállított válogatásunkban hét kipróbált receptet mutatunk be, amelyek között megtalálhatók a klasszikus változatok, de azok sem fognak csalódni, akik valami újdonságra vágynak. A hagyományos diós és mákos mellett megismerhetjük a gesztenyés, a fahéjas aszalt szilvás és a pisztáciás változatot is, amelyek új színt visznek az ünnepi asztalra.
Mivel mindegyiket saját konyhánkban teszteltük, nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek a receptek működnek! Tudjuk, milyen bosszantó lehet, ha a tészta kireped, a töltelék kifolyik, vagy a bejgli nem úgy sül meg, ahogy vártuk.
Ez a receptválogatás nemcsak az ünnepi desszert készítésében segít, hanem abban is, hogy a konyhában töltött idő valódi élménnyé váljon. Akár egyedül, akár a családdal együtt készítjük, ezekkel a receptekkel garantáltan sikerül elvarázsolni szeretteinket. Vágjunk bele, és tegyük idén még különlegesebbé a karácsonyt egy tökéletes bejglivel!
1. Mákos és diós bejgli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 20 dkg hideg vaj vagy margarin
Mákos töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált mák
- 1,5 dl víz
- 10 dkg cukor
- 1 narancs héja és a leve
- csipet őrölt szegfűszeg
- 3 dkg kandírozott narancshéj
- 8 dkg darált keksz
Diós töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált dió
- 1,5 dl víz
- 10 dkg cukor
- csipet őrölt fahéj
- 1 citrom héja és leve
- 3 dkg forró vízbe áztatott, majd leszűrt mazsola
- 8 dkg darált keksz
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Fahéjas-aszalt szilvás bejgli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1,5 dl tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
Töltelék:
- kb 70 dkg aszalt szilva
- 15 dkg cukor
- 2 ek méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl víz
- 3 dl vörösbor
- 5-6 db őrölt szegfűszeg
- 2 kiskanál őrölt fahéj
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Forralt boros, aszalt szilvás bejgli recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj (puha)
- 1 dl tej (hideg)
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
Töltelék:
- 200 g cukor
- 2 evőkanál méz
- 50 ml víz
- 100 ml száraz vörösbor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 5 szegfűszeg
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 200 g fahéjas aszalt szilva
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Gesztenyés bejgli recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj (puha)
- 1 dl tej (hideg)
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
Töltelék:
- 175 ml tej
- 1,5 evőkanál búzadara (púpos)
- 25 dkg gesztenyepüré (cukrozott, ízesített)
- rumaroma
- 2 teáskanál kandírozott kanarncshéj
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Pisztáciás bejgli recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj (puha)
- 1 dl tej (hideg)
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
Töltelék:
- 21 dkg pörkölt pisztácia (sótlan, hámozott)
- 240 ml narancslé
- 15 dkg cukor
- 6 dkg darált keksz
- 1 teáskanál vanília őrlemény
- 0,5 kiskanál őrölt kardamom
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Mákos bejgli recept
Hozzávalók:Tészta:
- 75 dkg finomliszt
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 nagy csipet só
Mákos töltelék:
- 45 dkg darált mák
- 7,5 dl tej
- 30 dkg cukor
- 10 dkg búzadara
- 1 citrom lereszelt héja
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Bejgli (mákos és diós) recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 12,5 dkg zsír
- kb 2 dl hideg víz
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 1 dl hideg, cukormentes tejszín (pl 30 %-os)
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
Mákos töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált mák
- 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
- 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa (darált keksz)
- ízlés szerint reszelt citromhéj (nálam kb 1,5 citrom héja került bele)
- kb 1 citrom leve
- mazsola ízlés szerint (elhagyható)
- 2,5 dl víz
Diós töltelék (3 rúdhoz):
- 40 dkg darált dió
- 25 dkg cukor (lehet kevesebb is)
- 7,5 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
- ízlés szerint fahéj (nálam kb 2 púpos tk)
- 2,5 dl víz
Gesztenyés ( 1 rúdhoz, opcionális):
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1-2 ek rum, vagy rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt narancshéj
Lekenéshez:
- tojássárgája
- tojásfehérje
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Aszalt gyümölcsös bejgli recept
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj (puha)
- 1 dl tej (hideg)
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
Töltelék:
- 200 g cukor
- 2 evőkanál méz
- 50 ml víz
- 100 ml száraz vörösbor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 5 szegfűszeg
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 200 g fahéjas aszalt szilva
Tetejére:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS