A karácsony nemcsak az édességekről és süteményekről szól, hanem a főételekről is, amelyek az ünnepi vacsora fénypontját jelentik. Ha idén valami különlegessel szeretnénk meglepni a családot, a gyümölcsös húsételek tökéletes választást nyújtanak. Ezek az ételek a klasszikus ízeket modern csavarral gazdagítják, hiszen a gyümölcsök természetes édessége és savassága tökéletesen kiegészíti a hús szaftosságát és omlósságát. Az összeállított válogatásban 11 különleges recept kapott helyet, amelyeket mind kipróbáltunk, hogy garantáltan a legjobbat nyújthassuk az ünnepi asztalon.
A válogatásban szereplő ételek változatosak és minden ízléshez illenek. A narancsos-almás zsebes karaj friss gyümölcsökkel és fűszerekkel varázsol ünnepi hangulatot, míg az aszalt szilvás hústekercs vagy a vörösáfonyás-sajtos karajtekercs gazdag ízvilága a hagyományos ízeket hozza közelebb a modern konyhához. A gesztenyés pulykarolád áfonyamártással egyszerre elegáns és otthonos, míg a mézes-narancsos csirkecomb vagy a csirkekuglóf aszalt áfonyával izgalmas alternatívát kínál a szárnyas ételek kedvelőinek.
Ezek az ételek nemcsak ízükben, hanem elkészítésükben is különlegesek. A receptjeink mind kipróbáltak, és a tesztelés során figyeltünk arra, hogy a hús tökéletesen omlós maradjon, a gyümölcsös kiegészítők pedig harmonikusan egészítsék ki az összhatást. Nem számít, hogy nagy családi vacsorát vagy szűkebb körű ünneplést tervezünk, ezek a receptek minden alkalomra illenek, és garantáltan megállják a helyüket a legkülönlegesebb ünnepi asztalon is.
A gyümölcsök édeskés-savanykás ízei nemcsak az ételeket teszik emlékezetessé, hanem az ünnepi hangulatot is fokozzák. Egy jól elkészített gyümölcsös húsétel nemcsak látványos, de az ízlelőbimbókat is elkényezteti. Próbáljuk ki ezeket a recepteket, és fedezzük fel, hogyan találkozik a hagyomány az újdonsággal, hogy a karácsonyi asztal igazán különleges legyen!
1. Narancsos-almás zsebes karaj recept
Hozzávalók:
- 1 kg karaj (egyben, csont nélkül)
- lilahagyma
- alma
- narancslekvár
- 1 narancs
- só
- bors
- szárított kakukkfű
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Aszalt szilvás hústekercs recept
Hozzávalók:
- 5 szelet karaj
- aszalt szilva
- sertés fűszersó
- 5 szelet bacon
- olaj
- 1 bögre húsleves alaplé
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Karajtekercs vörösáfonyával és füstölt sajttal recept
Hozzávalók:
- kb 1,5 kg karaj egyben
- 25 dkg aszalt vörösáfonya
- 25 dkg füstölt sajt
- 5 dl vörösbor
- só, bors, sertés fűszer ízlés szerint
Mártáshoz:
- 1 dl tejszín
- 1 tk étkezési keményítő
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Almás sertésszelet recept
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéstarja
- só
- bors
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 2 evőkanál olaj
- 120 ml száraz fehérbor
- 2 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab alma
Szósz:
- 500 ml csirkealaplé
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál balzsamecet
- 0,5 teáskanál szárított kakukkfű
- 0,5 teáskanál szárított oregánó
- 0,5 teáskanál szárított petrezselyemzöld
- csipet fahéj
- csipet szerecsendió
- 1 evőkanál vaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Rozmaringos sertésszűz, forralt borban párolt körtével recept
Hozzávalók:
- 1 üveg száraz vörösbor
- kb 4-5 ek cukor
- 2 egész fahéjrúd
- 8 szem szegfűszeg
- 4 szem szegfűbors
- fél narancs
- 2 db csillagánizs
- 8 kemény körte
Rozmaringos sertésszűzhöz:
- 1 sertésszűz kettőbe vágva (kb 70 dkg-1 kg)
- 1 nagyobb ág rozmaring,
- durva szemű tengeri só
- bors
- 5 dkg vaj
- kevés olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Aszalt gyümölcsös húsrolád recept
Hozzávalók:
- 60 dkg darálthús
- 15 dkg aszalt gyümölcs vegyesen
- 7 dkg dió
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
- frissen őrölt bors
- só
- 20 dkg szeletelt bacon
- 2 dl vörösbor
- 2 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Gesztenyés pulykarolád áfonyamártással recept
Hozzávalók:
- 6 szelet pulykamell (nagy tenyérnyi szeletek)
- 50 dkg gesztenyemassza
- 25 dkg mascarpone
- 100 g vörösáfonya
- 30 dkg szeletelt bacon
- só
- őrölt fehérbors
- szerecsendió
- majoránna
- kakukkfű
- 0,5 dl fehérbor
- 5 dkg vaj
Áfonyamártás:
- 200 g vörösáfonya
- 3 dl édes fehérbor
- 1 dl víz
- 1 citrom leve és reszelt héja
- egy darabka fahéj
- 4-5 szegfűszeg
- 2 cs vaníliás cukor
- ízlés szerint cukor
- 1 púpozott ek étkezési keményítő pici vízzel simára keverve
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Mangóval, mazsolával töltött tekercs recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg szelet sertéscomb
- 1-2 db mangó
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg reszelt sajt
- só, szerecsendió,
- liszt, FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS, prézli a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Mézes-narancsos csirkecomb recept
Hozzávalók:
- 6-8 csirkecomb
- 6 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 2 narancs
- 2 evőkanál méz
- só
- kakukkfű
- 2-3 ág friss rozmaring
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Csirkekuglóf aszalt áfonyával recept
Hozzávalók:
- 10 db csirkecomb, vagy 4 csirkemell filé vékonyra szelve
- 10 dkg sajt
- 20 dkg bacon
- 10 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomó újhagyma
- 20 dkg aszalt áfonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk grill fűszerkeverék
- 2 tk piri-piri fűszerkeverék
- só
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
11. Gyümölccsel és sajttal göngyölt pulykamell recept
Hozzávalók:
- 7 nagyobb szelet pulykamellfilé
- 14 db ujjnyi csík füstölt sajt
- 14 szem magozott aszalt szilva
- 7 felezett őszibarack (konzerves)
- só
- őrölt bors
- hústű, ill. fogvájó a göngyöléshez
Panírhoz:
- 5-6 ek liszt
- 6 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg zsemlemorzsa
Sütéshez:
- étolaj