Sütőben sült sárgabarack lekvár recept

Hozzávalók:
- 5 kg érett sárgabarack
- 1,5 kg cukor
- 1 ek ecet (elhagyható)
Elkészítése:
A közepes magas peremű tepsimet alaposan elmostam, ne maradjon rajta szennyeződés (lábasban is meg lehet csinálni csak olyan fazekat válasszunk ami bírja hőt,nem műanyag a füle sem stb.). Hagytam megszáradni és vékonyan ecettel körbekentem a belsejét (a lekvárban nem fog érződni az ecet íze).
A barackokat többször átmostam, kimagoztam, a hibás részeket kivágtam belőle.Kézzel összenyomkodtam (úgy szeretjük ha darabosabb), aki szeretné le is turmixolhatja,haját is lehúzhatja, beleöntöttem a tepsibe. Betettem a sütőbe 200 fokra (nekem légkavarásos,elektromos sütőm van) 1,5 órára.
Addig az üvegeket ecetes vízben feltettem kiforralni a tetőkkel együtt, kb. 10 percig,majd csipesszel kiszedtem egy tiszta konyharuhára (vigyázzunk, szabad kézzel ne érjünk ezután az üveg belsejéhez,pereméhez se a kupakok belsejéhez).
Összesen 2 órát volt a sütőben,sűrűn megkevergettem. Az utolsó 30 percben tettem bele a cukrot, itt már csak 150 fokon sütöttem és sűrűn ránéztem, kevergettem a cukor miatt. A lekvárt azonnal a megszáradt üvegekbe mertem, rácsavartam a tetőt és fejre állítottam 10 percre őket. Ezután száraz dunsztba tettem.
Nem szeretjük ha a lekvár nagyon édes,aki szeretné emelheti a cukor adagot.
Hozzá teszem az igazán jó finom,édes sárgabarackhoz nem kell cukor.
Másfajta gyümölcsöt is tettem el ezzel a módszerrel szilvát,meggyet.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »